Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Πρωτοβουλίες για το προσφυγικό αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κατά την πρώτη επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος ο πρόεδρος της ΝΔ αναλαμβάνει σειρά δράσεων «για να υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας, για να διασφαλιστεί η παραμονή στη συνθήκη Σένγκεν». 

«Το αντίθετο θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα και την Ευρώπη. Το ζήτημα έχει εθνική διάσταση, αυτό δεν σημαίνει ότι η κριτική προς την κυβέρνηση θα είναι μειωμένη, αλλά αναγνωρίζουμε ότι το ζήτημα είναι σημαντικό, γι΄αυτό υπάρχει πεδίο για εθνικές προσπάθειες», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στις 3 Φεβρουαρίου θα πάει στη Μυτιλήνη για να ενημερωθεί για τα hot spots, στις 15 Φεβρουαρίου κάλεσε σε πρόγευμα εργασίας τους 28 πρέσβεις της ΕΕ, για να επισημάνει τις διαστάσεις του προβλήματος και στις 18 Φεβρουαρίου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου προγραμματίζεται σειρά συναντήσεων, όπως με τον κ. Γιουνκέρ, τον κ. Αβραμόπουλο, τον κ. Μοσκοβισί και τον κ. Βέμπερ.

Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, το προσφυγικό είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά και ζήτημα ασφάλειας, που «δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι σύνορο της Ευρώπης, γι΄αυτό έχει αναλάβει πολύ βαριά αποστολή σε περίοδο κρίσης. Περιμένει από τους εταίρους της μια σταθερή αλληλεγγύη».

Στη συνέχεια ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως «η κυβέρνηση ξεκίνησε με ιδεοληψία, αμηχανία και απραξία» και την κατηγόρησε ότι «είναι αιχμάλωτη σε ιδεοληψίες και ανεπάρκεια. «Για εμάς ειναι αδιανόητο το Αιγαίο να γίνεται ενα απέραντο νεκροταφείο, είναι αδιανόητο η χώρα μας να γινει καταυλισμός», σημείωσε και  χαρακτήρισε «δυσβάσταχτες» τις δεσμεύσεις «χωρίς αντισταθμίσματα» που ανέλαβε η χώρα». 

Για τον ρόλο της Τουρκίας, ανέφερε:

Η Τουρκία έχει μεγάλη ευθύνη για τη μη αντιμετώπιση του φαινομένου, δεν έχει τηρήσει διμερείς συμφωνίες προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν έχει αντιμετωπίσει στις ακτές της τα παράνομα κυκλώματα διακινητών. Ό, τι και να γίνει στη θάλασσα, δεν θα αντιμετωπιστεί κατάλληλα, αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα στις ακτές. 

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για τα hot spots, τις χαρακτήρισε «ανεύθυνες», ενώ όσον αφορά τη συνθήκη Σένγκεν επεσήμανε:

Η οπισθοχώρηση στη συνθήκη Σένγκεν είναι το πρώτο βήμα διάβρωσης στα ευρωπαϊκά κεκτημένα.

Σχετικά με τις ανεξάρτητες αρχές, ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε πως «η κυβέρνηση προμελετημένα επιχειρεί να τις πλήξει και αγγίζει τα όρια της θεσμικής επιτροπής. Η κυβέρνηση έχει αλλεργία στις αρχές αυτές, που δεν κρύβεται, ειδικά στο ΕΣΡ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού». 

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ανοχύρωτες αρχές, θέλουμε αρχές με συγκεκριμένο ρόλο. Θα αντισταθούμε με κάθε νόμιμο τρόπο σε κάθε προσπάθεια άλωσης των ανεξάρτητων αρχών», τόνισε.