Δέσμη 10 προτάσεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος κατέθεσε το Ποτάμι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι πλέον έχει πλευρές που τείνουν να ξεπεράσουν σε επικινδυνότητα το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Οι προτάσεις του Ποταμιού με στόχο να αποτελέσουν τη βάση μιας Εθνικής Συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων είναι οι εξής:

1. Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δράσης (ΕΕΔ) με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα και εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

2. Ορισμός Εθνικού Συντονιστή υπαγόμενου απευθείας στον Πρωθυπουργό που θα έχει υπό την ευθύνη του όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην διαχείριση του ζητήματος.

3. Ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων για την ασφάλεια της χώρας αλλά και την διάσωση των προσφύγων. Άμεση ενίσχυση του Λιμενικού με επιπλέον πλωτά μέσα από την ΕΕ. Ουσιαστική αστυνόμευση και έλεγχος των εισερχομένων, πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση τους. Άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και αυτών που είναι οικονομικοί μετανάστες από διάφορες χώρες της Ασίας και Αφρικής.

4. Άσκηση κάθε μορφής πίεσης προς την Τουρκία για περιπολίες στις ακτές της ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους των πλεούμενων. Αν η Τουρκία δηλώσει αδυναμία, να ενισχυθεί με ευρωπαϊκές δυνάμεις περιπολιών στα παράλια της κι όχι στη θάλασσα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα ναυάγια και τους πνιγμούς.

5. Διακομματική πίεση προς τους εταίρους στην ΕΕ για την άμεση αποδοχή και υλοποίηση των προτάσεων Γιούνκερ που αφορούν:

- τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για τη πρόσθετη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων στο Αιγαίο

- την κατασκευή hot spot στα παράλια της Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών

6. Διεθνή σύμπραξη διωκτικών αρχών - αστυνομικών υπηρεσιών για την δίωξη των διακινητών δουλεμπόρων και την προστασία των προσφύγων. Χρειάζεται άμεσα επιχειρησιακό σχέδιο συνεργασίας από Interpol - Europol με τις εθνικές αστυνομικές αρχές ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης. Έλεγχος του χρήματος και του εμπορίου που σχετίζεται με το δουλεμπόριο (για παράδειγμα οι χιλιάδες εξωλέμβιες μηχανές που διακινούνται εντός Τουρκίας).

7. Κατασκευή hot spot στα νησιά, καθώς και πλωτών hot spot, με δέσμευση της κυβέρνησης προς τις τοπικές αρχές για την δυναμικότητα του κάθε hot spot και τον σύντομο χρόνο παραμονής των προσφύγων. Καταγραφή των προσφύγων από τα ελληνικά hot spot εντός 48 ωρών.

8. Επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τη ΕΕ για τους Σύρους πρόσφυγες η οποία θα προβλέπει ταυτοχρόνως: την παροχή ευρωπαϊκού ασύλου για όσους Σύρους φτάνουν στη χώρα και στην συνέχεια την συντεταγμένη μετακίνηση τους αναλογικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με αναπροσαρμογή της υφιστάμενης διαδικασίας της μετεγκατάστασης (relocation).

9. Προγράμματα υπέρ της ένταξης προηγούμενων κυμάτων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία και παραγωγή. Προγράμματα εθελοντισμού υπέρ των προσφύγων. Πρωτοβουλίες με την συμμετοχή των Ελλήνων ευρωβουλευτών για την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης υπέρ των ελληνικών θέσεων και την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών.

10. Πλήρης εφαρμογή της συνθήκης επαναπροώθησης με την Τουρκία. Μεταφορά εντός 48 ωρών όσων δεν ζητούν άσυλο ή δεν δικαιούνται άσυλο με πλοία της FRONTEX πίσω στα τουρκικά παράλια.