Ερώτηση στην Κομισιόν «για την υποστήριξη της Τουρκίας προς το Ισλαμικό κράτος» κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσόγονος εξέτασε ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας, με γραπτή του ερώτηση. Απευθυνόμενος στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας κα Mogherini, ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε δήλωση του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ κ. Μοσέ Γιαλόν βάσει της οποίας η Τουρκία αποτέλεσε επί μακρόν οικονομικό σύμμαχο του Ισλαμικού κράτους μέσω της ανοχής στο λαθρεμπόριο καυσίμων και αναρωτήθηκε αν έχουν γίνει γνωστά ανάλογα περιστατικά καθώς και αν εξετάζονται οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Στις 26-01-2016 ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κ. Μοσέ Γιαλόν, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει να χρηματοδοτεί την ισλαμική τρομοκρατία, μέσω της ανοχής στο λαθρεμπόριο καυσίμων, καθώς και να παρεμποδίσει τη διακίνηση τζιχαντιστών μέσα από το έδαφός της από την Ευρώπη προς τις περιοχές ελέγχου του "Ισλαμικού Κράτους" στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και αντίστροφα[1].

Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:

  • Τελεί σε γνώση περιστατικών όπως αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ;
  • Θα ήταν διατεθειμένη να εξετάσει και προτείνει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας εφόσον επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες αυτές;