Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έθεσε ως προϋπόθεση για επιστροφή στην ομαλότητα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist.

Ο υπουργός τόνισε πως αν δεν έχουμε έναν «λογικό συμβιβασμό» με τους θεσμούς, «θα καθυστερήσει η έναρξη του ενάρετου κύκλου για την οικονομία», σημειώνοντας πάντως ότι η εικόνα δείχνει περισσότερο ευοίωνη σε σχέση με το παρελθόν.

Παράλληλα επεσήμανε πως «η μεταρρυθμιστική κόπωση καθιστά από πολιτικής πλευράς πολύ σημαντική την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης», και αναφερόμενος στο ασφαλιστικό τόνισε:

Χρειαζόμαστε μια στρατηγική που θα δίνει μεσοπρόθεσμα βιωσιμότητα στη σύστημα και ταυτόχρονα θα καθησυχάζει τους πολίτες.

Τοποθετώντας τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως στο καλό σενάριο, θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου, το αργότερο στις αρχές Απριλίου, επαναλαμβάνοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πήγε αρκετά καλά.

Απαριθμώντας τις προϋποθέσεις για επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη επεσήμανε πως αυτές είναι «χαλάρωση των capital controls, η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και η αξιοποίηση για επενδυτικούς σκοπούς των αδιάθετων κεφαλαίων από το πακέτο των 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση».

O κ. Τσακαλώτος ταυτόχρονα ανέφερε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην αρχή του τερματισμού, ωστόσο δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, υπάρχουν ακόμα δεκάδες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ακόμα και μετά την αξιολόγηση». 

Κρίσιμο πάντως κατά τον ίδιο είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις με ποιοτικά χαρακτηριστικά για να τροφοδοτηθεί η προσέλκυση επενδύσεων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Θα έχουμε ανεξάρτητους γενικούς γραμματείς παντού στο Δημόσιο, όχι μόνο στο υπουργείο Οικονομικών» είπε ακόμη ο υπουργός. 

Από την πλευρά του, ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να προχωρήσει ταχύτερα τις μεταρρυθμίσεις, όπως έκανε η Ισπανία.

Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα στους θεσμούς της Ευρώπης και τόνισε πως «αν δεν βάλουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο των αποφάσεων για τις συντάξεις και άλλα θέματα που αφορούν την κοινωνία, τότε θα αποτύχουμε. Και αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει στην Ελλάδα».

Στην ίδια εκδήλωση και στην ίδια θεματική ενότητα μίλησε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους θεσμούς, υλοποιώντας τις μεταρρυθμίσεις, ώστε με τη σειρά της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.