Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα το βράδυ σε εκδήλωση του Economist, εκφράζοντας εξάλλου την ανησυχία ότι οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση «θα τραβήξουν περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογών επεσήμανε πως «αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Είναι ξεκάθαρο ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την πλειοψηφία, τότε η εντολή θα γυρίσει στη Βουλή. Εάν και τότε δεν γίνει κάτι θα υπάρξουν εκλογές. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Και έχω πει και δημοσίως, ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν νομίζω ότι μία οικουμενική κυβέρνηση θα ήταν η καλύτερη λύση για τη χώρα». Πάντως επεσήμανε ότι «εμείς δεν ζητάμε εκλογές, το θέμα είναι να κοιτάξουμε πρώτα τα του οίκου μας. Εμείς ζητάμε εκλογές από τη στιγμή που η πλειοψηφία στη Βουλή, δεν ανήκει στον κ. Τσίπρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι η κατάσταση «θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στα οικονομικά. (…) Υπάρχει το θέμα της αξιολόγησης, υπάρχουν τα θέματα των μεταρρυθμίσεων που είναι σε εκκρεμότητα», είπε και εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, ίσως «τραβήξουν περισσότερο απ όσο περιμέναμε».

Προανήγγειλε εξάλλου σκληρή αντιπολιτευτική τακτική κατά της κυβέρνησης. «Θα στηρίζουμε το σωστό, αλλά θα είμαστε σκληροί», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ωστόσο ενδεχόμενο συνεννόησης στο θέμα του μεταναστευτικού:

Αυτή η κυβέρνηση δεν στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση. Πρέπει όμως να έχουμε κοινό μέτωπο στο θέμα της μετανάστευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε ότι η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες που βρέθηκε στην εξουσία, υποτίμησε το μεταναστευτικό. «Έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις κ πρέπει να τις υλοποιήσουμε» είπε, και σημείωσε πως «έχουμε θέματα αξιοπιστίας αυτήν την στιγμή και είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση γι αυτό».

Επανερχόμενος στο θέμα, επεσήμανε ότι «δεν κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Τουρκία πρέπει να παίξει τον δικό της ρόλο και μέχρι στιγμής δεν έχει ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της για πιο συντονισμένη προσέγγιση».

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι τον Φεβρουάριο στη Σύνοδο του ΕΛΚ θα ανακοινώσει τις προτάσεις του για το προσφυγικό, και τόνισε πως «η Ευρώπη δεν πρέπει να κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα για να λύσει μόνη της το πρόβλημα». Υπογράμμισε εξάλλου ότι είναι αδιανόητο να διώχνεται από τη συνθήκη Σένγκεν μία χώρα.

Επανέλαβε τη διαφωνία της ΝΔ για το ασφαλιστικό, λέγοντας πως είναι μία πρόταση «επιβαρύνει την αγορά, που διαχωρίζει τις γενιές, οι γενιές του μέλλοντος θα ταλαιπωρηθούν». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν νοιάζεται για τον ιδιωτικό τομέα, παρά μόνο για το δημόσιο, καλώντας σε αυτό το σημείο να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες. «Η κυβέρνηση κάνει το αντίθετο», είπε.

Για τις αποκρατικοποιήσεις σημείωσε ότι «η πολιτική βούληση, είναι αναγκαία. Κάτι έκανε η κυβέρνηση για τα αεροδρόμια, αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Αυτές οι καθυστερήσεις δεν πρέπει να είναι αποδεκτές, πρέπει να στείλουμε μήνυμα στους επενδυτές. Εμείς ως κόμμα ανησυχούμε που μία καναδική εταιρεία [σ.σ. η Eldorado Gold], που έχει επενδύσει πολλά στην Ελλάδα, βρίσκεται σε μία δεινή θέση».

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 καθώς,  όπως είπε, «είναι παράλογο να μην έχουμε ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ενώ στην Κύπρο έχουν δέκα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφουμε στο παρελθόν. Είχαμε καταφέρει να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις για την αριστεία, αλλά τώρα όλα αυτά υποχωρούν με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης, εξέφρασε τη βούλησή του «να αλλάξει το προφίλ του κόμματος δημιουργικά. Να κάνουμε όλες τις οργανωτικές αλλαγές, να έχουμε ένα συγκεκριμένο εναλλακτικό όραμα και φυσικά ευελπιστώ όλα αυτά να κάνουν τη ΝΔ πιο θελκτική στους ψηφοφόρους. Η ΝΔ θα κινηθεί προς το κέντρο θα και θα εκπροσωπήσει τους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα».