Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Μπροστά από τις εξελίξεις θέλει να βάλει τη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, έχει αποφασίσει να επιμένει στις θέσεις του κόμματός του, τις οποίες θα υποστηρίξει με μια σειρά πρωτοβουλιών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Πρώτα στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το προσφυγικό και το θέμα με τη Σένγκεν, ενώ με ιδιαίτερη προσοχή σχεδιάζεται και η στρατηγική για τα ζητήματα της οικονομίας.

Η λογική του κ. Μητσοτάκη, ότι η ΝΔ έχει δικές της συγκεκριμένες θέσεις θα εκφραστεί και στις συναντήσεις που θα έχει με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους (Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Αβραμόπουλο, Ντολ, Βέμπερ και άλλους) στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ στις 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Στόχος του είναι η ΝΔ να «περνά» τις δικές της θέσεις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας και όχι το αντίστροφο.

Αυτό θα είναι και το πλαίσιο της συνάντησης που θα έχει ο πρόεδρος της ΝΔ, στις 15 Φεβρουαρίου - δύο μέρες πριν μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα, με τους πρέσβεις των υπολοίπων 28 χωρών-μελών της ΕΕ. Στο πρόγευμα εργασίας που θα τους παραθέσει στη Αθήνα, θα τους παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό, θέλοντας να σηματοδοτήσει ότι πιστεύει πως το μεταναστευτικό είναι εθνικό θέμα και η ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει στείρα αντιπολίτευση.

Για το λόγο αυτό ο κ. Μητσοτάκης στις επόμενες ημέρες, τόσο στη συνάντηση με τον Γιάννη Μουζάλα τη Δευτέρα, όσο και δημόσια, αφού επισκεφθεί και τη Μυτιλήνη, θα επαναλάβει τη στάση του κόμματός του για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πηγή του που είναι οι ακτές της Τουρκίας, με τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στην Τουρκία, την Ιορδανία και αλλού.

Επικοινωνιακά πάντως, το επιτελείο της ΝΔ, είναι αποφασισμένο να σύρει την κυβέρνηση σε καθημερινές απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που θα προκύπτουν και για το λόγο αυτό ο Γιώργος Κουμουτσάκος ξεκίνησε και επίσημα το briefing των πολιτικών συντακτών. Στόχος του νέου γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου, που ενισχύθηκε και με τον ορισμό του Σπύρου Καπράλου ως επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ στη Βουλή, είναι να μπει τέλος στις «απρόσωπες» απαντήσεις μέσω non paper, από το Μέγαρο Μαξίμου και οι θέσεις της κυβέρνησης πλέον να προσωποποιούνται με την ανάλογη ευθύνη.