Συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, το πιο εντυπωσιακό ίσως, είναι το γεγονός ότι η συζήτηση θα εστιαστεί στο προσφυγικό κυρίως, και λιγότερο στην οικονομία.

Η συνάντηση άλλωστε θα γίνει στο περιθώριο  της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Συρία που θα γίνει στο Λονδίνο. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό: αποτυπώνει και τη νέα μεγάλη αγωνία του Βερολίνου. Το προσφυγικό είναι ικανό, όπως εκτιμά, να γκρεμίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μπορεί να ξυπνήσει κακές μνήμες του 20ού αιώνα που ουδείς θέλει να θυμάται, επιπλέον δε, φαίνεται να κοστίζει πολιτικά στη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς στο σημείο αυτό την υπόσχεση που είχαν δώσει ο ένας στον άλλον, Αλέξης Τσίπρας και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε εκείνη τη συνάντηση στο Νταβός, για ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας τόσο για το ελληνικό πρόγραμμα όσο όμως και για το προσφυγικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το τελευταίο αυτό πρόβλημα παύει να είναι πανευρωπαϊκό και ευρύτερα διεθνές ζήτημα.

Είναι ταυτόχρονα, ιδιαίτερα θετικό ότι αλλάζει το κλίμα υπέρ της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, καθώς μετά τις γνωστές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο ίδιος ο Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε διορθώσεις στην ...πορεία  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τόνοι κατέβηκαν και Κοινοτικές πηγές αναγνώριζαν ότι η κατάσταση στα ελληνικά σύνορα έχει βελτιωθεί εν συγκρίσει με τον περασμένο Νοέμβριο, τότε δηλαδή που συνελέγησαν τα στοιχεία για την έκθεση με τις ελληνικές υποχρεώσεις στη ζώνη Σένγκεν.

«Όλοι μοιραζόμαστε την ευθύνη για την ασφαλή μας ελεύθερη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν», ήταν το σαφές μήνυμα του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, με την ταυτόχρονη, αιχμηρή, διατύπωση, «ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος καμίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν», και με την προσθήκη πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται καν.

Ενώ και ο πρόεδρος των ευρω-σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα ζητούσε «να ευχαριστήσουμε όλοι την Ελλάδα που συνεχίζει να σώζει χιλιάδες πρόσφυγες σε καθημερινή βάση παρά τις δύσκολες οικονομικές προοπτικές της». Δηλώσεις που έγιναν μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος έχει συνεχείς επαφές με τις ηγεσίες των πολιτικών ομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων.

Αν πάντως η Αθήνα «διαβάσει» τη νέα Κοινοτική θέση ως χαλάρωμα της «θηλιάς», μάλλον λάθος θα έχει κάνει. Περισσότερο ως τελευταία ευκαιρία μοιάζει -και σωστά, οι υπουργοί Νίκος Ξυδάκης και Γιάννης Μουζάλας συνεχώς αναφέρονται στην υποχρέωση της χώρας να είναι έτοιμα τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα μέσα Φεβρουαρίου.