Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

«Η ΝΔ ως κόμμα δεν έχει μεγάλη απήχηση αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία, παρά την θετική εικόνα στις πρώτες δημοσκοπήσεις, μετά την εσωκομματική διαδικασία των εκλογών. Έχει όμως αρχηγό που πουλάει σε δυναμικά και παραγωγικά κοινά. Αυτό πρέπει να εκμεταλλευθεί».

Αυτή είναι μια φράση που διατυπώθηκε προ ημερών σε μια σύναξη, κεντρικών βουλευτών της Ν.Δ., σημαίνοντα οικονομικού παράγοντα του τόπου, ενός δημοσκόπου και ενός διαφημιστή. Ήταν μια παρέα που βρέθηκε τυχαία σε ένα εστιατόριο των βορείων προαστίων και συζήτησε για ένα περίπου εικοσάλεπτο τις πολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο και το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στη Συγγρού δεν ανέμεναν ασφαλώς τον διαφημιστή για να αντιληφθούν ότι το κόμμα τους μέχρι στιγμής είναι επί της ουσίας ανύπαρκτο ενώ ο πρόεδρός τους έχει απήχηση. Έτσι έχουν σχεδιάσει την πολιτική τους αντεπίθεση στην κυβέρνηση με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο ίδιος έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την ανασυγκρότηση του κόμματος και της δημιουργίας μιας νέας ΝΔ από την αρχή.

Οι πρώτες ομιλίες και παρεμβάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό και την οικονομία είχαν σαφή προσανατολισμό και στόχο· αφενός την επίδειξη σοβαρότητας και αφετέρου την προσέγγιση των στρωμάτων που έχουν εγκαταλείψει τη Ν.Δ. ή δεν τους ελκύει με την έως σήμερα μορφή της και τον λόγο της.

Η προσπάθεια αυτή του προέδρου της Ν.Δ. θα συνεχισθεί, ενώ ταυτόχρονα τα στελέχη του κόμματος θα προσπαθήσουν όπου μπορούν να συμπήξουν κοινωνικές συμμαχίες ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να ξανακερδίσει τους ανθρώπους της αγοράς που έχουν μετακινηθεί σε άλλους χώρους και όχι προς τη Ν.Δ. θα συνεχισθεί επί μακρόν καθώς εκτιμά ότι αυτό το τμήμα της κοινωνίας κάνει τη διαφορά στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Πολλοί λένε ότι πρέπει να ξεκινήσει η επιχείρηση της παλιννόστησης των επιχειρηματιών στο φυσικό τους πολιτικό περιβάλλον. Όμως για να έχει βάθος και αποτελεσματικότητα αυτή η πολιτική ορισμένοι στη ΝΔ ετοιμάζουν ταυτόχρονα αντεπίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στόχος αυτής της επιχείρησης θα είναι ο περιορισμός της προσωπικής ακτινοβολίας του Αλ. Τσίπρα με επιθέσεις αμφισβήτησης των στοιχείων που τον χαρακτηρίζουν.