Το απόγευμα ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους εταίρους στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Οι δανειστές αναμένεται να παραμείνουν στην Ελλάδα ως τα τέλη της εβδομάδας και στη συνέχεια θα επιστρέψουν- άγνωστο πότε, για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το ασφαλιστικό. Ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού «φιλόδοξο βήμα προς τα εμπρός» ενώ εκτίμησε ότι δεν μπορεί σε ακόμα να προβλεφθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. 

Τις ενστάσεις των δανειστών, τις γνωρίζουμε. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το ΔΝΤ θέτει θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενδεχόμενο που η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά. 

Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντάται με τους δανειστές, το πιθανότερο είναι ότι το τελωνείο των Κήπων θα είναι κλειστό, όπως κλειστή θα είναι σε πολλά σημεία και η εθνική οδός, από τα μπλόκα των αγροτών. Πριν αναχωρήσουν οι δανειστές, θα έχουν την ευκαιρία θα παρακολουθήσουν ιδίοις όμμασι τη συμμετοχή των εργαζομένων στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι διαφωνούν με το ασφαλιστικό και προβληματίζονται ιδιαιτέρως για την στάση που θα κρατήσουν. Δημοσιεύματα (Παρόν της Κυριακής) ανεβάζουν τον αριθμό αυτών των βουλευτών σε 35! Ο Αλέκος Φλαμπουράρης (από τη Real News) δήλωσε ότι «η παράδοση της έδρας σε περίπτωση διαφωνίας είναι, ούτως ή άλλως, ηθική υποχρέωση του διαφωνούντος. Πολύ περισσότερο, όταν ο διαφωνών έχει εκλεγεί με κομματική επιλογή, με "λίστα"». 

Εδώ βρίσκεται το «κλειδί» του σύνθετου προβλήματος και δεν είναι άλλο από τη συνοχή την οποία θα επιδείξει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση των κρίσιμων για την κυβέρνηση μέτρων. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι οι βουλευτές θα συνταχθούν με τις κυβερνητικές προτάσεις και τονίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα το δικαίωμα να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι, καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Μπορεί να επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δέχεται επίθεση από «οικονομικά συμφέροντα και διαπλεκόμενους» αλλά γνωρίζουν πολύ καλά ότι την τύχη της κυβέρνησης την κρατάνε στα χέρια τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κανείς άλλος. 

Χαρακτηριστικά, ο αρθογράφος της Αυγής Θανάσης Καρτερός τονίζει μεταξύ άλλων:

«Κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να ανατρέψει την κυβέρνηση, αν η ίδια, οι 153, οι 153 επί χίλια, αντέξουν στα δύσκολα… Συνεπώς, να μην κωλώσουμε τώρα. Να φτάσουμε στο νήμα. Αλλιώς, καλή αντάμωση στα τσιπουράδικα, να πνίγουμε τον πόνο μας...»