του Τάσου Τσιφόρου

Ως θρυαλλίδα εξελίξεων σχετικά με την μακροημέρευση της κυβέρνησης των κ. Τσίπρα και Καμμένου αντιμετωπίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε φάση κλιμάκωσης, την ίδια ώρα που, την Πέμπτη, συνδικάτα εργαζομένων αλλά και αυτοαπασχολούμενων καλούν στη γενική απεργία απέναντι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. 

Η Νέα Δημοκρατία, έχοντας ήδη αντιμετωπίσει πολλές φορές ανάλογα προβλήματα την περίοδο 2011 – 2014, αντιμετωπίζει το διπλό μέτωπο του αγροτικού – δηλαδή το ασφαλιστικό που συζητείται αυτές τις ημέρες αλλά και το φορολογικό που έπεται μέσα στους επόμενους 2 – 3 μήνες, ως τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη του κ. Αλέξη Τσίπρα. 

Η μόνιμη επωδός των γαλάζιων βουλευτών ότι, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας καλείται τώρα να πληρώσει το κόστος του λαϊκισμού που επέδειξε και των υποσχέσεων που αφειδώς μοίρασε προκειμένου να κατακτήσει την εξουσία, δεν μπορεί να κρύψει ούτε την αγωνία για τις εξελίξεις, ούτε βέβαια και μιας μορφής αμηχανία για τη στάση του κόμματος απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Διότι το σύνηθες του παρελθόντος, δηλαδή η αντιπολίτευση να ανεβαίνει στα τρακτέρ των κινητοποιήσεων με στόχο ένα νέο... Κιλελέρ, απλώς δεν μπορεί να υπάρξει για τη Ν.Δ. σε αυτή τη συγκυρία. 

Ήδη η πρόταση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή για συμψηφισμό των οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ με τμήμα των επιδοτήσεων προκάλεσε αντιδράσεις στους αγροτοσυνδικαλιστές αλλά, παράλληλα, πέρασε και το μήνυμα ότι η Ν.Δ. δεν θα υποκύψει στις σειρήνες της εύκολης αντιπολίτευσης. Διότι, εάν η κοινωνική ένταση κορυφωθεί δεν αποκλείεται να είναι η ίδια που θα κληθεί στη συνέχεια να διαχειριστεί αυτό το θερμό μέτωπο. 

Ως εκ τούτου, ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του κόμματος κινούνται σε μία λεπτή ισορροπία. Προσβλέπουν στις κινητοποιήσεις των τρακτέρ προκειμένου να ανατραπεί η καταγραφόμενη, μέχρι και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, ωστόσο δεν θα ανέβουν σε αυτά. 

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ.
•    δηλώνει ότι κατανοεί τις αντιδράσεις, ωστόσο θα στέλνει συνεχώς το μήνυμα ότι αυτές δεν μπορούν να αφορούν αποκλεισμούς δρόμων, και μάλιστα μεγάλης διάρκειας
•    αρνείται να ψηφίσει το ασφαλιστικό των αγροτών, ωστόσο θα επιμείνει στην πρόταση του συμψηφισμού των οφειλών τους προς τον ΟΓΑ (σ.σ. «μόνον οι υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων είναι υποχρεωμένοι να τακτοποιούν τις οφειλές τους;» ήταν το ερώτημα που έθετε προς το Newpost στέλεχος κοντά στον Πρόεδρο της Ν.Δ.). Παράλληλα, εφόσον ζητηθεί θα προτείνει και προσαρμογές στον κανονισμό λειτουργίας του ταμείου το οποίο η Ν.Δ. θέλει να διατηρηθεί. Συγκεκριμένα, τα γαλάζια στελέχη έχουν προετοιμάσει σχέδιο για περιορισμό των ασφαλιστικών κλάσεων του ΟΓΑ και για κατάργηση της εξαίρεσης ασφάλισης που προβλέπεται για τους νέους αγρότες έως 21 ετών 
•    λέει όχι και στο φορολογικό καθώς κρίνει ότι το 13% που προβλέπεται ήδη μαζί με τα βιβλία εσόδων – εξόδων που εισήγαγε η Ν.Δ. είναι επαρκές και, πάντως, κρίσιμο για την επιβίωση του κλάδου. Χωρίς να έχει καταστεί σαφές, η Ν.Δ. θα αποδεχόταν αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στα επίπεδα των αυτοαπασχολούμενων (26% συν προκαταβολή) μόνον για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως σχεδιάζοταν άλλωστε και επί κυβέρνησης Σαμαρά.