Μερικές μόλις ώρες μας χωρίζουν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης Κυβέρνησης - Δανειστών με όλα τα μέτωπα να είναι ανοιχτά και τον κάθε συμμετέχοντα ή και περιφερειακό παρατηρητή να εκφράζει προβλέψεις και άποψη για το περιεχόμενο και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε η συγκυρία της διαπραγμάτευσης δεν συμπίπτει και με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς οι αγρότες παραμένουν στους δρόμους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό (τα δύο σοβαρότερα θέματα της διαπραγμάτευσης) και τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη εμμέσως να αποκαλύπτει ότι περιμένει να εμφανιστούν διαφωνούντες βουλευτές με το ασφαλιστικό. Στέλνει λοιπόν μήνυμα ότι «η παράδοση της έδρας σε περίπτωση διαφωνίας είναι, ούτως ή άλλως, ηθική υποχρέωση του διαφωνούντος» ειδικά τώρα που οι Βουλευτές έχουν εκλεγεί με λίστα. Άρα και πολιτικά και κοινωνικά η διαπραγμάτευση προκαλεί συγκρούσεις.

Πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, χαρακτηρίζει το ασφαλιστικό ως φιλόδοξο βήμα εμπρός, αποφεύγει όμως να προβλέψει πόσο διάστημα θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις καθώς είναι πολλά και πολύπλοκα τα θέματα που εμπλέκονται. Υπενθυμίζει πάντως στην κυβέρνηση ότι η συμφωνία σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι πολύ σημαντική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση είτε δεν θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος (την οποία θέλει πολιτικά διακαώς το Μαξίμου) είτε δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ, δεν θα φτάσουν τα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα. Ή πιο σωστά οι Ευρωπαίοι δεν θα δώσουν όσα χρειάζεται η Ελλάδα. Ο κ. Βιζερ λοιπόν, ξεκαθαρίζει ότι:

«οι αποφάσεις για τα μέτρα που σχετίζονται με το χρέος μπορούν να προετοιμαστούν καθώς πρόκειται και προϋπόθεση και για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο είναι αλληλένδετα όλα αυτά τα ζητήματα, επίσημες αποφάσεις για όλα αυτά είναι πιθανόν να ληφθούν σχεδόν ταυτόχρονα». 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως εμφανίζεται πιο σίγουρος για το χρονοδιάγραμμα και τον οδικό χάρτη των συζητήσεων. Συγκεκριμένα η σειρά είναι: Αξιολόγηση, συζήτηση χρέους, κατάθεση αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, κάτι που προέβλεψε ότι θα γίνει τον Μάρτιο, ή το πολύ στις αρχές Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση λέγοντας ότι χωρίς έναν λογικό συμβιβασμό δεν θα ξεκινήσει ο ενάρετος κύκλος για την οικονομία. Ταυτόχρονα πάντως εξέφρασε μία μάλλον αντιφατική θέση, λέγοντας ότι «το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα επιστρέψουμε σε ανάπτυξη. Δεν βλέπω τον λόγο να μην γίνει». Ίσως αν δεν υπάρξει ένας λογικός συμβιβασμός;
Όσον αφορά πάντως την ουσία της διαπραγμάτευσης όσο περνούν οι ημέρες όλο και πιο σκληρές θέσεις εμφανίζονται από την πλευρά των δανειστών. Για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες διπλασιάστηκε το ποσοστό μείωσης των νέων συντάξεων που ζητούν οι δανειστές (και κυρίως το ΔΤΝ) και έφτασε ακόμη και στο 30%!  

Την ίδια στιγμή και στο φορολογικό τα νούμερα που ακούγονται τρομάζουν, καθώς δεν αποκλείεται στον σχεδιασμό των νέων φορολογικών κλιμάκων που κάνει το Υπουργείο Οικονομικών, να υπάρξει κλιμάκιο στο 50%. Δηλαδή 42% φόρος και 8% έκτακτη εισφορά που θα ενσωματωθεί. Δεν αποκλείεται δε, αυτό το τρομακτικό ποσοστό να επιβληθεί σε εισοδήματα της τάξης των 60.000 ή και 50.000, κάτι που θα αποφασιστεί αναλόγως του μεγέθους της τρύπας που θα μείνει ανοιχτή την τρέχουσα χρονιά. Και αν αναρωτιέστε ποιος πιέζει για τέτοιου είδους μέτρα, αρκεί να σας θυμίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως φέτος το κενό θα είναι περίπου 0,5%, ενώ το ΔΝΤ το υπολογίζει στο 1% και άρα κοντά στο 1,8 δισ..