Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Σε κλίμα συνεννοήσης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Γιάννη Μουζάλα με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα το προσφυγικό, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μουζάλας τόνισε:

Η σύγκλιση είναι εθνικό θέμα, που χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση. Κριτική και διαφωνίες υπήρξαν στα όρια της αξιοπρέπειας. Το μήνυμα από τη συνάντηση είναι ότι υπάρχει εθνικό θέμα.

Σύμφωνα με στέλεχος της ΝΔ, που ήταν παρών, «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Το θέμα έχει εθνική διάσταση, ασκήσαμε κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς». «Η κυβέρνηση έχει πάθει red alarm», πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος.

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε να στηρίξουμε τη χώρα μας. Θα κατατεθούν σοβαρές προτάσεις, όταν θα είναι έτοιμες. Γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά», τόνισε.
Όσον αφορά τη συνθήκη Σένγκεν, το στέλεχος της ΝΔ ανέφερε ότι «μιλούσαμε γνωρίζοντας πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Ο κ. Μουζάλας έχει επίγνωση των δυσκολιών.

Από την πλευρά του, μετά το τέλος της συνάντησης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, επεσήμανε ότι η συζήτηση ήταν ουσιαστική. «Ασκήθηκε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στο α' εξάμηνο και την απραξία της. Όμως τώρα έχουμε μια καινούργια κατάσταση. Η ένταση και το εύρος του ζητήματος έχουν δώσει εθνικές διαστάσεις. Διαπιστώθηκαν συγκλίσεις και αποκλίσεις και η ΝΔ θα συμβάλλει και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί αυτό το κρίσιμο ζήτημα». 

Νωρίτερα, για το προσφυγικό, πραγματοποιήθηκε διευρυμενη σύσκεψη στη Συγγρού, με τη συμμετοχή των τομέων Εξωτερικών υπό τη Ντόρα Μπακογιάννη‎ και Μεταναστευσης υπό τον Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να προετοιμαστεί η συνάντηση του αρχηγού του αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρμόδιοι τομεάρχες Γιάννης Κεφαλογιάννης, Σταύρος Καλαφάτης, Θανάσης Δαβάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Γιάννης Οικονόμου και οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Σοφία Βούλτεψη και Σίμος Κεδικογλου, από τους τομείς Εσωτερικών, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ναυτιλίας αντίστοιχα.