«Παγωμένη» παραμένει η εξωδικαστική συμφωνία Siemens - Ελληνικού δημοσίου, που προβλέπει μεταξύ άλλων την είσπραξη 90 εκατ. ευρώ αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δέκα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την στιγμή που η Εισαγγελία Μονάχου τον Νοέμβριο που 2006 άρχισε να ανοίγει τη βεντάλια του σκανδάλου της Siemens και η χώρα μας δεν έχει καταφέρει  να πάρει ούτε αυτά για τα οποία δέσμευσε τον γερμανικό κολοσσό. 

Τον Απρίλιο του 2012 ο Γιάννης Στουρνάρας, τότε Υπουργός Οικονομικών υπέγραψε με τη γερμανική Εταιρεία σύμβαση βάση της οποίας θα καταβάλλονταν ποσό ύψους 90 εκατ. ευρώ.  Η συμφωνία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης , στο Ν. 4072/2012 περί της βελτίωσης της επιχειρηματικότητας και δέσμευε την εταιρεία για τα ακόλουθα:

Παροχή 80 εκατ. για εισπρακτέες απαιτήσεις του Ελληνικού δημοσίου. Παροχή 90 εκατ. σε βάθος 5ετίας για σειρά δράσεων όπως ερευνητικά προγράμματα και ιατρικός εξοπλισμός. Παράλληλα η Siemens αναλαμβάνει την υποχρέωση να προχωρήσει σε επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ και να διασφαλίσει την παρουσία της στην Ελλάδα διατηρώντας τις 600 θέσεις εργασίας. Μάλιστα δεσμεύτηκε να εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου στην Ελλάδα , έργο αξίας 60 εκατομμυρίων που θα οδηγήσει στην απασχόληση 700 ατόμων.

Πάντως η Κυβέρνηση ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο θα έπρεπε -με τις όποιες ενστάσεις έχει και με δεδομένη την απόφαση του ΣτΕ ότι μετά την κύρωση του νόμου από τη Βουλή δεν υπάρχει ευχέρεια τροποποίησης των όρων- αφενός να διεκδικεί τα χρήματα που οφείλει να καταβάλει η Siemens και αφετέρου να προκρίνει τη  δημιουργία εργοστασίου παραγωγής όπως αυτή συμφωνήθηκε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό καθώς πέραν των 700 θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν θα σταλεί μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές. 

Αξίζει να σημειωθεί πως καμία ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να λειτουργήσει χωρίς εργαζόμενους. Όποιο σχέδιο επί χάρτου παρουσιάσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο Κουαρτέτο με  1,5 εκατομμύριο ανέργους, χιλιάδες ανασφάλιστους εργαζόμενους και άλλους τόσους που δεν πληρώνονται, οι μαύρες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία απλώς θα διευρύνονται.