«Το ασφαλιστικό ζήτημα είναι εθνικό θέμα και η συζήτηση για παρόμοια θέματα πρέπει να γίνεται με όρους σεβασμού στην αλήθεια», τονίζει το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ στην οποία αναφέρεται ότι με το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό έρχονται μειώσεις στις συντάξεις έως και 35%.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας «το δελτίο Τύπου της ΑΔΕΔΥ παραβιάζει αυτή την παραπάνω υποχρέωση. Οι συντάκτες της ήθελαν οπωσδήποτε να εμφανίσουν ότι οι νέες συντάξεις που θα εκδοθούν σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης θα είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις σημερινές και για να το πετύχουν προχώρησαν σε διαδοχικές λαθροχειρίες». 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «η σύγκριση δεν γίνεται με βάση τον ισχύοντα νόμο 3865/2010 Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση), αλλά τον προηγούμενο νόμο 3029/2002 (νόμο Ρέππα). "Δικαιολογία" του συντάκτη του Δελτίου Τύπου: "ο νόμος 3865/2010 δεν πρόλαβε ουσιαστικά (sic) να εφαρμοστεί"» και προσθέτει:

Ο νόμος 3865/2010 συνοδεύθηκε από τις διαδοχικές περικοπές, έντεκα τον αριθμό της μνημονιακής περιόδου, οι οποίες αποσιωπώνται, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

«Η βάση υπολογισμού της σύνταξης, οι συντάξιμες αποδοχές, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης είναι ο μέσος μισθός του εργασιακού βίου. Οι συντάκτες της ανακοίνωσης δεν εξηγούν πώς υπολογίζουν τις συντάξιμες αποδοχές που παραθέτουν στον πίνακά τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και συμπληρώνει:

Η έσχατη λαθροχειρία τους όμως καταρρίπτεται από μόνη της από το γεγονός ότι εμφανίζουν τη σύνταξη σύμφωνα με το νόμο Ρέππα μεγαλύτερη από το μισθό που έπαιρνε ο δημόσιος υπάλληλος! 

«Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νόμο του οποίου οι βασικές αρχές είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι έτοιμη να συζητήσει με την κοινωνία βελτιώσεις του. Με όρους όμως αλήθειας και ειλικρίνειας», καταλήγει η ανακοίνωση.