Να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς εντός του μήνα είναι ο στόχος της κυβέρνησης, όπως τόνισε στο Newpost κυβερνητική πηγή, ενώ η αποστολή του Κουαρτέτου βρίσκεται στην Αθήνα και σήμερα ξεκίνησε τον πρώτο γύρο επαφών, που κυρίως όμως είχαν διερευνητικό χαρακτήρα.

«Υπήρξε καλοπροαίρετη διάθεση στη συζήτηση από την πλευρά των δανειστών» ανέφερε μετά τη συνάντηση αρμόδια κυβερνητική πηγή αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο το καλό κλίμα που επικράτησε σ' αυτήν.

Όπως δήλωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος αυτή την εβδομάδα η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα δημοσιονομικά και το πως θα κλείσει το 2018, στο ασφαλιστικό και το μεσοπρόθεσμο.«Αν συμφωνήσουμε σ’ αυτά, μετά μπορούμε να κλείσουμε και όλα τα άλλα» δήλωσε η ίδια πηγή και πρόσθεσε ότι στο περιεχόμενο της ατζέντας υπάρχει συμφωνία και η τελική συμφωνία για την ατζέντα σε δεύτερη φάση θα κλείσει την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να αναχωρήσουν την Παρασκευή και αφού μεσολαβήσει ένα διάλειμμα 7-10 ημερών, να επανέλθουν προκειμένου να παραμείνουν για άλλες δύο εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ώστε εντός του μήνα να κλείσει και η συμφωνία, που στο επίκεντρο έχει επίσης τα κόκκινα δάνεια.

Μάλιστα, μετά τις πιέσεις της τρόικας, φαίνεται πως το φορολογικό θα ανοίξει άμεσα, παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι το θέμα θα συζητηθεί την Άνοιξη.

Αύριο το πρωί αναμένεται να κατατεθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και η αναδιαμορφωμένη πρόταση για το φορολογικό δήλωσε αργά το βράδυ κυβερνητικό στέλεχος, καθώς αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού, τονίζοντας πάντως πως η κατάθεση του σχετικού πολυνομοσχεδίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ασφαλιστικό και φορολογικό, αναμένεται τον Μάρτιο.

«Δεν θα τα κλείσουμε τώρα. Θα έχουμε τις βασικές αρχές, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Δηλαδή να καταλάβουν αυτοί τι θέλουμε να κάνουμε, να καταλάβουμε και εμείς εάν έχουν αντιρρήσεις και πώς μπορούμε να τις διορθώσουμε. Δεν πρόκειται σε μια βδομάδα να κλείσουν αυτά τα δύο σοβαρά ζητήματα» σημείωσε με νόημα  η ίδια πηγή.  

Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε ότι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς και άλλους στόχους.

Στο μεταξύ, παραθυράκι για παράταση του καθεστώτος προστασίας για τα «κόκκινα» δάνεια και μετά τις 15 Φεβρουαρίου, άφησε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, αν δεν υπάρξει μέχρι τότε, οπότε και εκπνέει το παρόν καθεστώς, συμφωνία με τους θεσμούς.Την ίδια ώρα, πάντως, άλλο κυβερνητικό στέλεχος άφηνε να εννοηθεί ότι ίσως πρόκειται για κάποιες εξαιρέσεις και όχι γενικευμένη παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προηγούμενη συμφωνία έχει επιτραπεί η μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων ενώ έχει ανασταλεί ως τις 15 Φεβρουαρίου η δυνατότητα μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αύριο το πρωί, στις 11 π.μ., θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και στις 7 το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Το κουαρτέτο που αποτελείται από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, της ΕΚΤ Ράσμους Ρέφερ και του ESM Νίκολα Τζιαμαρόλι, αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις επί των ελληνικών προτάσεων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις του 2016 και τα κόκκινα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει εντός τεσσάρων εβδομάδων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση ελάφρυνσης στην αποπληρωμή του χρέους