Δύο ακόμη συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας: επισήμως το «μενού» θα είναι το προσφυγικό, εύκολα όμως η συζήτηση θα ξεφύγει... 

Η αρχή θα γίνει τη 1 μ.μ. με την Φώφη Γεννηματά να περνά το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και ο πρωθυπουργός από την πλευρά του θα της παράσχει πλήρη ενημέρωση για όλες τις πτυχές του προσφυγικού ζητήματος. Στην πραγματικότητα όμως, όπως αναγνωρίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, θα είναι μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση. 

«Και δεν θα επεκταθεί η συζήτηση στη δυνατότητα συνεργασίας των δύο κομμάτων;», είναι το ερώτημα που μπορεί να υποθέσει ο καθένας μας. Και εδώ, η άποψη της κυβέρνησης παραμένει σταθερή, με ένα «ναι» και ένα «όχι». 

«Ναι», αν θέλουν -και μακάρι να θέλουν, υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη- να βάλουν «πλάτη» τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε αυτό το δύσκολο αλλά τελευταίο, κατά την άποψή τους, «κάβο» της διαπραγμάτευσης. 

«Υπάρχει συνεπώς περιθώριο για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας;», είναι το επόμενο ερώτημα. Και εδώ είναι που έρχεται το «όχι»: με άλλα λόγια, όχι, θέμα συγκυβέρνησης δεν τίθεται, είναι εκτός των κυβερνητικών σχεδιασμών. 

Και, μιάμιση ώρα αργότερα, θα περάσει το κατώφλι του πρωθυπουργικού Μεγάρου, ένας... φίλος από τα παλιά. Ο Φώτης Κουβέλης, που αν κάποιος έλεγε λίγους μήνες πριν ότι θα συναντούσε τον Αλέξη Τσίπρα, μπορεί και να μη γινόταν πιστευτός. Ένα ραντεβού που κλείστηκε ανήμερα τα Φώτα, τότε που ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον παλαιό σύντρόφό του για να του πει τα «χρόνια πολλά». 

Ο Φώτης Κουβέλης ηγείται της «Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς», τη συγκρότηση της οποίας αποφάσισαν πρώην στελέχη και μέλη της ΔΗΜΑΡ. Επίσημος στόχος της Κίνησης είναι, όπως είχε υπογραμμιστεί στην ιδρυτική συνάντηση των μελών της, να ενθαρρύνει το διάλογο στο χώρο της Αριστεράς, να αναλάβει πρωτοβουλίες ενωτικού χαρακτήρα και να αναδείξει την ανάγκη των μεταρρυθμιστικών πολιτικών με αριστερό πρόσημο και ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Άρα, τα θέματα αυτά θα οριοθετήσουν και το διάλογο των δύο ανδρών. 

Με τελικό ζητούμενο, προοπτικά, την ένταξη της «Ενωτικής Κίνησης» στο ΣΥΡΙΖΑ. Κίνηση που γίνεται περισσότερο αναγκαία από την ημέρα εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις κινήσεις που εκείνος κάνει προς το Κέντρο.