Με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Bild, ο Γιάννης Βαρουφάκης αφήνει αιχμές για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης αναρωτώμενος : Γερμανέ φορολογούμενε θες πίσω τα λεφτά σου;

 

Στο άρθρο αυτό ο πρώην υπουργός Οικονομικών ρωτά απευθείας τον «γερμανό φορολογούμενο» αν «θέλει να "πάρει" πίσω "τα λεφτά του"» ή αν θα έπρεπε να «υποψιάζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα».

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ ξεκινά το κείμενό του με αφορμή μία ερώτηση που του είχε γίνει στο περιθώριο συνάντησής του με τον Σόιμπλε από άλλο γερμανό αξιωματούχο, «μεταξύ αστείου και σοβαρού», όπως γράφει, «πότε θα πάρουμε πίσω τα λεφτά μας». 

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Δεν είναι αυτή η ώρα, ούτε αυτή η εφημερίδα για να μπούμε σε συζήτηση για τη φύση και τις αιτίες του ελληνικού χρέους προς τις γερμανικές τράπεζες και το γερμανικό κράτος. Να μείνουμε στα απλά: Το ερώτημα είναι εάν η γερμανική κυβέρνηση βάζει ειλικρινά πάνω από άλλες προτεραιότητες το να πάρει πίσω τα λεφτά των φορολογουμένων της από την Ελλάδα. 

«Με άλλα λόγια, μπορούν οι γερμανοί πολίτες να εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους πως βάζει πρώτη την ανάκτηση όσων έχει δανείσει στο ελληνικό κράτος, ή έχει άλλες, αδήλωτες, προτεραιότητες;» αναρωτιέται ο Βαρουφάκης στο κείμενό του. 

Υπογραμμίζει επίσης, ότι τα μέτρα που επιβάλλονται, τα οποία παρουσιάζει επιγραμματικά, πνίγουν την ελληνική οικονομία, όποτε και καταλήγει ρωτώντας (δις) τον γερμανό αναγνώστη:

Καθώς η Ελλάδα χρωστά βουνό χρημάτων, η αποπληρωμή των οποίων στη Γερμανία θα χρειαστεί δεκαετίες ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα, πιστεύεις, αγαπητέ αναγνώστη, ότι αυτά τα μέτρα θα σε βοηθήσουν να "πάρεις πίσω" τα "λεφτά σου"; Δεν το πιστεύω. 

Καταλήγει δε το άρθρο του αφήνοντας αιχμές για μια ''άλλη, σιωπηρή, όπως την χαρακτηρίζει, ατζέντα:

Όπως οι Έλληνες αμφισβητούν εδώ και καιρό τους οικονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησής τους, δεν θα ήταν ανάρμοστο αν και οι Γερμανοί ξεκινούσαν να δυσπιστούν όσον αφορά την προτεραιότητα της κυβέρνησής του στο να "πάρουν πίσω τα λεφτά τους" από την Ελλάδα και να υποπτεύονται ότι υπάρχει κάποια άλλη, σιωπηρή, ατζέντα.