του Τάσου Τσιφόρου 

Την πρώτη της μίνι δοκιμασία μετά την ανάδειξη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος, περνά η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. 

Η, χαμηλών τόνων, κριτική που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση για το θέμα, προτάσσοντας την ανάγκη σύμπηξης όλων των δυνάμεων προκειμένου να υπάρξει έλεγχος των ροών αλλά και αποτροπή της εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν μοιάζει να προκαλεί αντιδράσεις, επί του παρόντος υπόγειες. Αριθμός βουλευτών του κόμματος μοιάζουν να υιοθετούν μάλλον τη ρητορική που ανέπτυξε για το θέμα ο κ. Αντώνης Σαμαράς, στην Καθημερινή, όταν και επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για «τεράστια ζημιά που έκανε ο κ. Τσίπρας και οι ανεκδιήγητοι ιδεοληπτικοί συνεργάτες του». 

Ανεξαρτήτως του εάν θα υπάρξουν και πόσοι βουλευτές που θα διαφοροποιηθούν από τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη (σ.σ. δεν είναι τυχαίο ότι στενοί του συνεργάτες χαρακτήριζαν τη χθεσινή του δήλωση για το θέμα ως οδηγό για τα γαλάζια στελέχη), στο εσωτερικό της Ν.Δ. καταγράφεται η πρώτη διαφοροποίηση σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, οι θιασώτες της δομικής αντιπολίτευσης ζητούν υψηλούς και καταγγελτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και πιο σκληρή στάση έναντι του μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς πλέον – όλοι αναγνωρίζουν – ότι η αναλογία μεταναστών – προσφύγων από τη Συρία έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, με τους παράτυπους μετανάστες να αποτελούν την πλειοψηφία όσων φτάνουν στα ελληνικά παράλια. Αυτά τα στελέχη, προφανώς, δεν ικανοποιούνται από την αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι, παρά τις αβελτηρίες της Ε.Ε. και της Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει τον πρώτο λόγο και την κύρια ευθύνη. 

Από την άλλη πλευρά, η ηγετική ομάδα – αλλά και σημαντικό τμήμα των καραμανλικών στελεχών με τα οποία επικοινώνησε το Newpost – θεωρούν ότι ορθώς το εν λόγω ζήτημα εξαιρείται από την κομματική μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. «Το προσφυγικό είναι μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα, αλλά και πρόβλημα ασφάλειας, για την πατρίδα μας.Είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να γίνεται πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης» είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, την ίδια ώρα που συνεργάτες του δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τα αρνητικά σχόλια.

«Τί ακριβώς θα ήθελαν ακόμη και με κυβέρνηση Ν.Δ, να βυθίζουμε βάρκες στο Αιγαίο;» αναρωτιόνταν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι είναι τέτοιο το μέγεθος του προβλήματος που, εφόσον δεν υπάρξει κινητοποίηση των ευρωπαίων και παράλληλα πίεση προς την Άγκυρα να ανακόψει τις προσφυγικές ροές δεν αντιμετωπίζεται. Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, γνωρίζοντας πάντως πως δεν πρόκειται, επί του παρόντος, για ένα ζήτημα που θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς. Πλην, όμως, αναγνωρίζουν ότι δεν είναι λίγοι όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν τα νερά μεταξύ του φιλελευθερισμού που πρεσβεύει ο νέος Πρόεδρος και της πιο δεξιάς ατζέντας που οι ίδιοι υπηρετούν.