Την ανάγκη να υπάρξει διάλογος με τους αγρότες εξέφρασε σήμερα στην πρεμιέρα του briefing η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα εκλογών, αλλά ούτε ανασχηματισμού.

Παράλληλα, επανέλαβε την ''κόκκινη γραμμή'' της κυβέρνησης να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις, αλλά και υπογράμμισε την σημασία άμεσης επίλυσης του προσφυγικού, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν σενάρια εξόδου από την Σένγκεν, αλλά σενάρια για περισσότερη Σένγκεν.

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 12.15 και για περίπου μία ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη θα ενημερώνει τους πολιτικούς συντάκτες για όλες τις πολιτικές εξελίξεις. 

Στην αρχική της τοποθέτηση η κ. Γεροβασίλη ενημέρωσε για τα επερχόμενα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με Φαιμαν, Νταβούτογλου, Ρούτε και Μέρκελ και στην Τεχεράνη την Κυριακή 7 και Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου. 

Αναφερόμενη στο αγροτικό είπε πως η κυβέρνηση είναι σταθερή στη θέση της για διάλογο με τους αγρότες. 

«Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στα μπλόκα έχουν διεισδύσει άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα αναταραχής. Δεν θα πρέπει να καρποφορήσουν αυτές οι προσπάθειες. Χρειάζεται διάλογος χωρίς τελεσίγραφα», πρόσθεσε.  

«Η θέση είναι διάλογος, διάλογος, διάλογος και αυτή είναι η πολιτική διαφορά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχουν συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την αγωνία του αγροτικού κόσμου. Αν υπάρχουν προτάσεις θα συζητηθούν. Είναι προφανές όμως δεν σχετίζονται αυτές οι προσπάθειες για την πραγματική αγωνία των αγροτών», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες είπε: 

«Κάνουμε προσπάθειες για την ρύθμιση του άναρχου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, στη διάσκεψη προέδρων αρνήθηκαν ξανά την συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ. Παρατηρούμε ότι στο θέμα αυτό κάποιοι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Γιατί όλο αυτό το άγχος να διατηρηθεί ένα καθεστώς παρανομίας; Υπάρχουν πολλά συμφέροντα που έχουν λόγο να φοβούνται. Οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Η διαδικασία θα προχωρήσει όπως προβλέπει ο νόμος».
 
Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση: 
 
«Στόχος για τη διαπραγμάτευση, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να κάνουμε συζήτηση για το χρέος. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι συμφωνίες έχουν γίνει για να τηρούνται. Η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν έχουν χρόνο για χάσιμο. Είναι ακόμα σε προκαταρκτικό επίπεδο.Οι πρώτες αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μέχρι την Παρασκευή», ενώ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα είπε: 
 
«Υπάρχει ένα σχεδόν συμφωνημένο πλαίσιο, η πρόταση είναι αφού τελειώσει η διαδικασία αυτής της εβδομάδας, θα φύγουν για μια εβδομάδα και θα επανέλθουν για δύο εβδομάδες. 
Μέσα στον Μάρτιο πρέπει να έχουμε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Το τελικό χρονοδιάγραμμα θα αποτυπωθεί προς την Παρασκευή», είπε. 
 
Όταν ρωτήθηκε για το αν στην ατζέντα των θεσμών μπαίνει ξαφνικά τώρα και το φορολογικό είπε: 
 
«Δεν έγινε κάτι ξαφνικό. Γνωρίζουμε όλοι ότι η συζήτηση για την πρώτη αξιολόγηση εμπεριέχει το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο και τα δημοσιονομικά. Έγινε και εκ μέρους πρόταση να προηγηθεί η συζήτηση. Τα υπόλοιπα ζητήματα θα είναι πιο εύκολο να δρομολογηθούν. Δεν μας εξέπληξε κάτι. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιέχει τα δημοσιονομικά μεγέθη που θα συμφωνηθούν. Με ελαφρύνσεις προς τα κατώτερα και μεσαία στρώματα. Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση, δεν υπάρχει έκπληξη». 
Την ίδια στιγμή, η κ. Γεροβασίλη απέκλεισε σενάρια εκλογών, αλλά και οικουμενικής κυβέρνησης:
Ακούμε και για εκλογές. Δεν υπάρχει κανένα σενάριο εκ μέρους μιας νεοεκλογείσας κυβέρνησης για σενάρια εκλογών. Αυτό θα είναι πρόβλημα για τη χώρα. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε σταθερό περιβάλλον. Δεν υπάρχει επίσης σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης. 
Σε σχέση με το προσφυγικό, την πρόσφατη έκθεση και το αν καταλογίζονται ευθύνες στον κ. Αβραμόπουλο, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ''έχουμε τοποθετηθεί για το θέμα της έκθεσης, είναι ανεπίκαιρη. Απαντήσαμε. Οι ισχυροί της Ευρώπης έχουν μιλήσει για καμία διάθεση να αλλάξει κάτι με την Σένγκεν, μίλησαν για περισσότερη Σένγκεν. Να πάψουν αυτοί που προσπαθούν να βρουν αποδιοπομπαίο τράγο.Το έχουμε πει για την Τουρκία, πρέπει να αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις και έχει πρόθεση να αναλάβει τις δεσμεύσεις της. Οχι δεν καταλογίζω ευθύνες στον κ. Αβραμόπουλο''.  
 
Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι ''θα έχει διάρκεια χρόνου, έχει μπει με μια πολύ φιλόδοξη πρόταση. Είναι δίκαιη με ένα ταξικό πρόσημο. Εχει μπει και η κόκκινη γραμμή στο κομμάτι των κύριων συντάξεων να μην υποστούν καμία μείωση. Η μάχη που θα δοθεί είναι σκληρή, με δεδομένη αυτή την κόκκινη γραμμή, αλλά και η εθνική σύνταξη για όλους. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα σε κατάρρευση. Αν το κάναμε απλά θα έπρεπε να έχουμε οριζόντια μείωση των συντάξεων. Θα παλέψουμε οι κύριες συντάξεις να μην επηρεαστούν''.