Τουλάχιστον δέκα πολιτικοί με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ φέρονται,σύμφωνα με πληροφορίες, να περιλαμβάνονται στη λίστα Μπόργιανς και σύντομα αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή ​από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Οι πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο για πολιτικούς που υπήρξαν βουλευτές την δεκαετία του 2000 χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό εάν κατείχαν και υπουργικούς θώκους η ακόμη πόσοι από αυτούς παραμένουν και σήμερα ενεργοί πολιτικά.

Την ίδια ώρα σε δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών που διατηρούν στη χώρα μας προχώρησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς σε βάρος 200 ελλήνων μεγαλοκαταθετών της ελβετικής τράπεζας UBS που περιλαμβάνονται στη λίστα Μπόγιαρνς η λίστα Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Πρόκειται για τους πρώτους 200 μεγαλοκαταθέτες που κλήθηκαν ως ύποπτοι για τα κακουργήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τους οικονομικούς εισαγγελείς που διερευνούν τη λίστα με τους περίπου 11.000 μεγαλοκαταθέτες για τους οποίους προέκυψε απόκρυψη εισοδημάτων μετά από διασταύρωση με τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα τους την τελευταία δεκαπενταετία.

Η λίστα Μπόγιαρνς παραδόθηκε στη χώρα μας από τις φορολογικές αρχές του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας κι περιλαμβάνει 10.588 τραπεζικούς κωδικούς που αντιστοιχούν σε περίπου 11.000 έλληνες καταθέτες με συνολικές καταθέσεις 3,6 δις ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δις ελβετικά φράγκα το 2008 στην ελβετική τράπεζα UBS.

Από την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης τραπεζικών καταθέσεων και φυσικών προσώπων προκύπτει ότι ένας στους τρεις είναι ελεύθερος επαγγελματίας ( γυναικολόγοι,χειρουργοί,αισθητικοί χειρουργοί,μηχανολόγοι μηχανικοί,δικηγόροι κλπ) ενώ αίσθηση προκαλεί η παρουσία ιερέα μεγαλοκαταθέτη (περίπου 450.000 ευρώ), γραφείου κηδειών, δύο καλλιτεχνών (2,5 εκ.ελβετικά φράγκα),ενός εικαστικού και μιας τηλεπαρουσιάστριας.

Από τους 200 που κλήθηκαν ως ύποπτοι από τους οικονομικούς εισαγγελείς οι 60 δήλωσαν ότι αναμένουν το νόμο ώστε να προχωρήσουν σε αυτοκαταγγελία φοροδιαφυγής ( θα προβλέπει καταλογισμούς φόρων αλλά χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις), οι 80 δεν εμφανίστηκαν ενώ οι υπόλοιποι 60 δήλωσαν ότι θα προσκομίσουν στοιχεία που να δικαιολογούν τις καταθέσεις τους στην ελβετική τράπεζα UBS.