Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε το μεσημέρι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, για το κρίσιμο θέμα του προσφυγικού. Και οι δύο συμφώνησαν ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό και αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.  

Υποδεχόμενος ο Αλέξης Τσίπρας την κυρία Γεννηματά χαρακτήρισε καλή την πρωτοβουλία που πήρε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να συναντηθούν και τόνισε πως το θέμα υπερβαίνει τις κομματικές αντιθέσεις και αφορά την Ευρώπη, καθώς είναι διεθνές ζήτημα. «Παίρνει διαστάσεις εθνικού θέματος», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Παρότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε έξω από μικροκομματικές αντιθέσεις, ωστόσο, έχει σημασία αν κανείς θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μέσα από μια προοδευτική αντίληψη για την ανάγκη να δείξουμε το ανθρώπινο πρρόσωπο απέναντι στους πρόσφυγες, στους κυνηγημένους αυτού του κόσμου, στους αδύναμους που φεύγουν από τον πόλεμο για να βρουν τη δυνατότητα να ζήσουν ή αν θα επικρατήσουν ξενοφοβικά αντανακλαστικά όπως δυστυχώς επικρατούν σε αρκετές χώρες μιας συντηρητικής Ευρώπης σήμερα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ότι υπ' αυτή την έννοια, θεωρεί ότι οι προοδευτικές δυνάμεις τόσο στον τόπο όσο και σε όλη την Ευρώπη πρέπει να ψάξουν κοινούς τόπους για μια κοινή γραμμή.

Από την πλευρά της, η κυρία Γεννηματά είπε ότι πράγματι προκάλεσε αυτή τη συνάντηση γιατί πιστεύει ότι το προσφυγικό είναι ένα εθνικό ζήτημα. «Τα είπα και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δυστυχώς τότε η ΝΔ είχε επιλέξει να μη συνταχθεί», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά , για να υπογραμμίσει ότι «πρέπει να τελειώσει η συζήτηση για την απομόνωση της χώρας μας και τον κίνδυνο απένταξης της από τη ζώνη Σένγκεν». 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι «ανεξάρτητα από τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ολιγωρίες τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στις διαστάσεις του αυτό το ζήτημα». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα και ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να σηκώσει στις πλάτες της την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος μόνη της.

Η κυρία Γεννηματά επεσήμανε ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχει πάρει και παίρνει πρωτοβουλίες. Υπενθύμισε ότι είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στη Σύνοδο της Μάλτας με συγκεκριμένες προτάσεις, και ότι έστειλε επιστολή το περασμένο Σάββατο στον πρόεδρο του PES Σεργκέι Στάνισεφ, τον Πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τους ηγέτες των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης. Σημείωσε ότι υπήρχε ανταπόκριση από τον κ. Πιτέλα, με μια πολύ θετική δήλωση για τη χώρα. Εξαιρετική ανταπόκριση, σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
 
Η κυρία Γεννηματά είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες και τόνισε ότι «είναι ώρα κοινής δράσης Ελλάδας και Ευρώπης», για να συμπληρώσει ότι αυτό είναι το μήνυμα της συνάντησης.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η κυρία Γεννηματά σημείωσε ότι «το προσφυγικό παίρνει διαστάσεις εθνικής κρίσης. Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει να μην στέλνει λάθος μηνύματα» και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν πρέπει να ρίχνουν τις ευθύνες στην Ελλάδα η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μία κρίση μέσα στη κρίση.

«Ζήτησα από τον πρωθυπουργό η χώρα να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις της και να ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση και τεχνική βοήθεια», ανέφερε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τονίζοντας ότι επεσήμανε στον κ. Τσίπρα την ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα μηχανισμός που θα παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας.

Επίσης η κυρία Γεννηματά υποστήριξε ότι θα πρέπει να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου.

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός εθνικού πλαισίου για το προσφυγικό αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες όπως με την επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες. «Μετά απ’ αυτήν είχαμε τη θετική δήλωση του επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα», είπε.

Η κ. Γεννηματά διαβεβαίωσε ότι, εκτός από το προσφυγικό, δεν συζητήθηκε κανένα άλλο θέμα. Η ίδια έθεσε στον κ. Τσίπρα τις συχνές επιθέσεις με μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας και τη σχετική επιστολή-διάβημα που έχει στείλει στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα. Σύμφωνα με πηγές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα που δημιουργείται.