«Η Ελλάδα συνθλίβεται μεταξύ της προσφυγικής κρίσης και του πακέτου λιτότητας» αναφέρει σε ανταπόκρισή της από τη Θεσσαλονίκη, η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Ο αρθρογράφος αναφέρεται στα δυσανάλογα βάρη που επωμίζεται η χώρα μας εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, σε συνδυασμό με τους όρους εφαρμοφής του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης, ενώ τονίζονται οι πιέσεις που ασκούνται από την Ευρώπη για την φύλαξη των συνόρων. 

«Η ΕΕ απαιτεί από την Ελλάδα να διαφυλάσσει τα εξωτερικά σύνορα και να μεριμνά επαρκώς για τους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα οι Βρυξέλλες δεν επιτρέπουν στους Έλληνες να παρεκκλίνουν ούτε χιλιοστό από το πρόγραμμα λιτότητας. Μία σχιζοφρενής κατάσταση», σχολιάζει εμφατικά το δημοσίευμα του Spiegel Online.

Το γερμανικό περιοδικό προσθέτει ότι στην πραγματικότητα η ΕΕ έχει προβλέψει 450 εκατομμύρια ευρώ έκτακτης βοήθειας, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel Online, η χώρα έχει λάβει ως τώρα μόλις έξι εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο της ΕΕ για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση. 

Εκτός αυτού, συμπληρώνει το δημοσίευμα, η Κομισιόν εξετάζει αυτή την ώρα το ενδεχόμενο εξισορροπητικών πληρωμών ύψους μόλις 32 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πληρώνει την υποδοχή, μέριμνα, καταγραφή και τη μεταφορά των προσφύγων που φθάνουν στις ακτές της έως τώρα από την τσέπη της – με χρήματα που στην πραγματικότητα δεν έχει καν», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.