Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση υψηλών συντάξεων άφησε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος 'Ολγα Γεροβασίλη, την ώρα που συζητείται έντονα η περίπτωση να ζητήσουν οι δανειστές να μπει χέρι και στις κύριες συντάξεις. Αν και επανέλαβε ότι ''κόκκινη γραμμή'' της κυβέρνησης συνιστά η μη μείωση των κύριων συντάξεων, ερωτηθείσα για το ύψος των συντάξεων πάνω από το οποίο ενδέχεται να συζητηθούν περικοπές, η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχουν συντάξεις αρκετά υψηλές...

Ενώ δεν έχει τεθεί ακόμα επισήμως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με πληροφόρηση από το υπουργείο Εργασίας, δεν διευκρινίστηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο, ποιο είναι το ύψος των συντάξεων κάτω από το οποίο δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές μειώσεις. Το ερώτημα για το ποιες συντάξεις θεωρούνται υψηλές παραμένει, την ώρα που έχουν ήδη υπάρξει πληροφορίες από το ΔΝΤ σχετικά με παρεμβάσεις σε συντάξεις άνω των 1200 ευρώ.

Όπως υπογράμμισε:

Αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία θα έχει διάρκεια χρόνου, έχει μπει με μια πολύ φιλόδοξη πρόταση. Εχει δίκαιο με ένα ταξικό πρόσημο. Εχει μπει και η κόκκινη γραμμή στο κομμάτι των κύριων συντάξεων να μην υποστεί καμία μείωση.

Η μάχη που θα δοθεί είναι σκληρή, με δεδομένη αυτή την κόκκινη γραμμή, αλλά και την παροχή εθνικής σύνταξης για όλους. 

Την ίδια στιγμή, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει οριζόντια μείωση συντάξεων, αν είχε γίνει απλή αντιμετώπιση της κατάστασης και όχι τόσο ριζική μεταρρύθμιση: ''Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα σε κατάρρευση. Αν το κάναμε απλά θα έπρεπε να έχουμε οριζόντια μείωση των συντάξεων'' πρόσθεσε. 

Στην ερώτηση, ωστόσο για το αν θα περικοπούν υψηλές συντάξεις, απάντησε ότι δεν είναι βέβαιη για το αν θα συμβεί αυτό. Εξάλλου, η ίδια η κυβέρνηση 

Δεν μπορώ να το απαντήσω με βεβαιότητα γιατί υπάρχουν συντάξεις αρκετά υψηλές. Αλλά είναι πάρα πολύ λίγες.