current views are: 5

2 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση13:08

Τσίπρας – Κουβέλης: Συνεννόηση όλων των προοδευτικών δυνάμεων για έξοδο από την κρίση

Την ανάγκη να συμβάλουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για την έξοδο από την κρίση και για να προχωρήσει η χώρα μπροστά υπογράμμισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Φώτης Κουβέλης στη συνομιλία που είχαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Δημοσίευση 13:08’

Την ανάγκη να συμβάλουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για την έξοδο από την κρίση και για να προχωρήσει η χώρα μπροστά υπογράμμισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Φώτης Κουβέλης στη συνομιλία που είχαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Την ανάγκη να συμβάλουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για την έξοδο από την κρίση και για να προχωρήσει η χώρα μπροστά υπογράμμισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Φώτης Κουβέλης στη συνομιλία που είχαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Η συνάντηση αυτή ακολούθησε του ραντεβού που είχαν ο Πρωθυπουργός με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ενώ πληθαίνουν τα σενάρια για διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. 

«Αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις μαζεμένες. Από την άλλη μεριά όμως αυτό ίσως να είναι και ενδιαφέρον, γιατί κανείς, όταν βρίσκεται σε μια ήρεμη περίοδο, πρέπει να ακολουθήσει την πεπατημένη. Όταν βρίσκεται σε μια ταραχώδη περίοδο θα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες για να ξεπεράσει αυτές τις πολλαπλές κρίσεις», είπε ο κ. Τσίπρας στον Φώτη Κουβέλη.

«Πιστεύω ότι αυτές οι κρίσεις αναδεικνύουν, και στον τόπο μας και στην Ευρώπη, τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις προοδευτικές και τις συντηρητικές δυνάμεις. Προοδευτικές δυνάμεις που πρέπει να έχουν πρόταση και τόλμη για την επίλυση όλων των γόρδιων δεσμών των παράλληλων κρίσεων, της οικονομικής, της προσφυγικής κρίσης, της κρίσης αστάθειας, σε αντίθεση με συντηρητικές δυνάμεις που υψώνουν τείχη και ακολουθούν μια μονόπλευρη πολιτική λιτότητας που είναι αποτυχημένη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Παλεύουμε και πιστεύουμε ότι είμαστε από καλύτερες θέσεις, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, καθότι διαμορφώνονται δυνατότητες για περισσότερες και ισχυρότερες συμμαχίες της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

«Παρακολουθώ πολύ συστηματικά την όλη εξέλιξη των πραγμάτων», ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης στη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε:

Συμφωνώ απόλυτα με την επισήμανση ότι η χώρα αντιμετωπίζει πολλά και σημαντικά ζητήματα και το μεγάλο θέμα είναι στη βάση ποιάς πολιτικής θα αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Η πολιτική σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι προοδευτική, με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, και όπως αυτή διαμορφώνεται κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η χώρα από τους δανειστές, αλλά και από δυνάμεις που πράγματι οφείλουν να αντιληφθούν -πολλές από αυτές δεν το αντιλαμβάνονται-, ότι η διέξοδος από την κρίση και από τα πολλά και μεγάλα ζητήματα του τόπου δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά ο προοδευτικός δρόμος.

 «Αναμφισβήτητα υπάρχει το πολύ μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού, το πολύ μεγάλο ζήτημα του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο μικροκομματικής διαπάλης, και βεβαίως είναι και το τεράστιο ζήτημα μιας κοινωνίας που επανακαθορίζεται στη βάση των καινούριων δεδομένων και αναφέρομαι και στον αγροτικό κόσμο, όπου πράγματι υπάρχουν περιθώρια και τούτο ανεξάρτητα από τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση και η χώρα, και διορθωτικών κινήσεων και συνολικότερης αντιμετώπισης του όλου προβλήματος», συνέχισε ο κ. Κουβέλης.
 
Ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι υπάρχουν περιθώρια κινήσεων, «αρκεί», όπως είπε, «να υπάρχει διάθεση για ειλικρινή διάλογο, με επιχειρήματα και με αλήθειες, για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα». «Αλλά Φώτη, γνωρίζεις ότι εμείς τις μάχες που έχουμε να δώσουμε, δεν τις δίνουμε με τις κοινωνικές ομάδες εντός της χώρας αλλά με όσους θέλουν τη χώρα σε δυσμενή θέση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «και αυτές είναι οι κρίσιμες μάχες για τις οποίες χρειάζεται και υποστήριξη των προοδευτικών δυνάμεων σε αυτή την προσπάθεια αλλά και συνείδηση του εθνικού καθήκοντος, διότι είναι εθνικές μάχες αυτές, είναι και κοινωνικές και εθνικές μάχες».

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε στο σημείο αυτό ότι από την πλευρά των δανειστών προβάλλονται και απαράδεκτες πιέσεις και πιέσεις που θέλουν να υπηρετήσουν το δόγμα μιας λιτότητας, και μιας δήθεν δημοσιονομικής προσαρμογής που λειτουργεί ως κορσές σε αυτή την κοινωνία που πάρα πολλά υπέφερε. Σημείωσε επίσης ότι κίνηση πρέπει να είναι προς τα μπροστά και σε αυτή την κίνηση πρέπει ενωμένες όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να συμβάλουν ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως με τον πρωθυπουργό είχαν μια διεξοδική συζήτηση αναφορικά με την πορεία των πραγμάτων, τόσο για το προσφυγικό όσο και για το αγροτικό και γενικότερα το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στις θέσεις του ως προς τα ζητήματα που συζητήθηκαν, είπε ότι η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό θα είναι ανοικτή στη βάση αυτή και σε αυτό το πλαίσιο και της σημερινής συνάντησης και, σε σχετική ερώτηση για σενάρια περί επιστροφής του στον ΣΥΡΙΖΑ ή συμμετοχής του σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως δεν συζήτησαν κάτι τέτοιο.
 
Ως προς το κοινωνικοασφαλιστικό είπε ότι «υπάρχει ανάγκη να προκύψουν διορθωτικές παρεμβάσεις ώστε να είναι δίκαιη η κατανομή και των βαρών και η αντιμετώπιση της αποτελεσματικότητας του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει αντικείμενο κομματικών ή και μικροκομματικών αντιπαραθέσεων».

Όσον αφορά το προσφυγικό, σημείωσε ότι είναι μείζον, εθνικό ζήτημα και πως «το σύνολο των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων οφείλει να προσέλθει με συγκεκριμένες θέσεις, αλλά και με στήριξη μιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση ενός, πλέον, εθνικού ζητήματος».

Πρόσθεσε ότι «διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν και στα ζητήματα των αγροτών και θέλω να πιστεύω ότι προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί ταχύτατα». Είπε ότι η αναπτυξιακή διαδικασία «πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις, με συγκεκριμένες στοχεύσεις και προτεραιότητες διότι η διέξοδος μπορεί να αναζητείται συστηματικά στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου».
 
Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε και «τις απαράδεκτες πιέσεις που σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασκούν οι δανειστές που οφείλουν να αντιληφθούν ότι η λιτότητα και το περίφημο δόγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής που λειτουργεί ως ασφυκτικός κορσές πρέπει και να χαλαρώσει και να εγκαταλειφθεί». «Η χώρα πορέυεται μέσα από δυσκολίες και το κυβερνητικό έργο οφείλει να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις των δανειστών και ταυτόχρονα και όλα εκείνα που βαριά πέφτουν στις πλάτες της κοινωνίας», τόνισε.
 
Ερωτηθείς εάν συμμερίζεται και στηρίζει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις, ο κ. Κουβέλης είπε ότι οι βασικές συντάξεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να μειωθούν και πως είναι αντίπαλος προς την οποιαδήποτε σκέψη για οριζόντιες περικοπές των κυρίων συντάξεων. Βεβαίως το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα πρέπει να επανακαθορισθεί, πρόσθεσε.
 
Για το εάν θα συνεχιστεί η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, είπε «βεβαίως, θα υπάρξει επικοινωνία, θα είναι ανοικτή η επικοινωνία ακριβώς στη βάση και στο πλαίσιο που ανέφερα και για τη σημερινή μας συνάντηση». 

Στο ερώτημα εάν θα γίνει πιο συγκεκριμένη η συνεργασία καθώς μιλά για συσπείρωση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων, ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι «μιλώ αυτή την ώρα για το κυβερνητικό έργο, για την προοδευτική διακυβέρνηση η οποία οφείλει να επιτύχει, αποφεύγοντας λάθη και προχωρώντας προς τα μπροστά με συγκεκριμένες επιλογές, οι οποίες πρέπει να αναφέρονται στη δίκαιη κατανομή των βαρών, στην αναπτυξιακή διαδικασία αλλά και σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον ανακαθορισμό ακόμη και της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της χώρας».

Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια περί ενδεχόμενης επιστροφής του στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και για συμμετοχή του στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι δεν συζήτησαν κάτι τέτοιο.
 
Ως προς το εάν είναι απαραίτητη εκ μέρους της κυβέρνησης η διεύρυνση στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και τον προδοευτικό χώρο, απάντησε: «Όχι, δεν συζητήσαμε κάτι τέτοιο», για να προσθέσει πως «αυτό που αφορά στην προσωπική μου πολιτική άποψη είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα διαμορφούμενο φαινόμενο διπολισμού και όχι δικομματισμού». 

Είπε ειδικότερα ότι στη χώρα προωθείται η συγκρότηση αυτών των δύο πόλων και προσδιοριστικό χαρακτηριστικό αυτού του νέου διπολισμού «θα είναι απο τη μια ένας νεφελώδης νεοφιλελευθερισμός, όσο και νεφελώδης μεταρρυθμισμός, και από την άλλη ένας πόλος, ενδεχομένως με περισσότερα του ενός κόμματος, που θα αφορά στην προοδευτική πορεία της χώρας και στο προοοδευτικό αριστερό περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής». 


σχετικα αρθρα