current views are: 7

2 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση13:44

Βόζεμπεργκ σε Κομισιόν: Να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για το προσφυγικό

Με αφορμή πληθώρα δημοσιευμάτων και σοβαρών καταγγελιών, ότι στα τουρκικά παράλια ανθούν βιομηχανίες κατασκευής ελαττωματικών σωσιβίων που δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας.

Δημοσίευση 13:44’

Με αφορμή πληθώρα δημοσιευμάτων και σοβαρών καταγγελιών, ότι στα τουρκικά παράλια ανθούν βιομηχανίες κατασκευής ελαττωματικών σωσιβίων που δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας.

Με αφορμή πληθώρα δημοσιευμάτων και σοβαρών καταγγελιών, ότι στα τουρκικά παράλια ανθούν βιομηχανίες κατασκευής ελαττωματικών σωσιβίων που δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ κατέθεσε γραπτή Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ευρωβουλευτής ζητά να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Ε.Ε., για την εντατικοποίηση των ερευνών που έχουν σκοπό την εξάρθρωση κυκλωμάτων και επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο την ανάγκη των προσφύγων και κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή να εντοπιστούν οι ευθύνες που έχει η Τουρκία για το χαμό χιλιάδων ψυχών στο Αιγαίο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Είναι γεγονός ότι τα παράλια της Τουρκίας αποτελούν σημείο – σταθμό για τους πρόσφυγες, που επιχειρούν σε καθημερινή βάση να διαπλεύσουν υπό επισφαλείς συνθήκες το Αιγαίο, για να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με σοβαρές καταγγελίες, στα τουρκικά παράλια ανθούν βιομηχανίες κατασκευής σωσιβίων που δεν ανταποκρίνονται στους διεθνείς κανόνες ασφαλείας. Τα εν λόγω σωσίβια πωλούν οι δουλέμποροι στους πρόσφυγες, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη ζωή τους.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει ουσιαστικά με τις ενέργειές της η τουρκική αστυνομία, καθώς το τελευταίο διάστημα, ύστερα από έρευνες που διεξήγαγε σε οκτώ πόλεις στη δυτική και νότια Τουρκία, σφράγισε παράνομο εργαστήριο κατασκευής σωσιβίων, ενώ κατάσχεσε 2500 μη ενδεδειγμένα σωσίβια, που προορίζονταν για πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεδομένης της δράσης των παράνομων βιομηχανιών κατασκευής κατεστραμμένων σωσίβιων και στοιχείων ότι πολλοί από τους πνιγμούς των προσφύγων στη θάλασσα οφείλονται στη χρήση των ακατάλληλων σωσιβίων, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι ενήμερη για αυτά τα περιστατικά; Προτίθεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Τουρκία για το προσφυγικό να ασκήσει πιέσεις προς τις τουρκικές αρχές για την εντατικοποίηση των ερευνών, με σκοπό την εξάρθρωση παράνομων κυκλωμάτων και επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο την ανάγκη των προσφύγων;

2. Ποιές ευθύνες θεωρεί ότι έχει η Τουρκία για το χαμό χιλιάδων ψυχών στο Αιγαίο;».


σχετικα αρθρα