current views are: 6

2 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση17:02

Κατρούγκαλος για συντάξεις: Όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά

Χωρίς να είναι σε θέση να αποκλείσουν περικοπές σε κύριες συντάξεις είναι τα κυβερνητικά στελέχη και οι υπουργοί που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση. 

 

Δημοσίευση 17:02’

Χωρίς να είναι σε θέση να αποκλείσουν περικοπές σε κύριες συντάξεις είναι τα κυβερνητικά στελέχη και οι υπουργοί που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση. 

 

Χωρίς να είναι σε θέση να αποκλείσουν περικοπές σε κύριες συντάξεις είναι τα κυβερνητικά στελέχη και οι υπουργοί που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό. Μετά τη συνάντηση με το κουαρτέτο ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ και η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι δίνεται μάχη για τη διασφάλιση των συντάξεων. Ωστόσο, στο τραπέζι βρίσκονται βαριές περικοπές στις κύριες συντάξεις, με άγνωστο το ύψος του ποσού που θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς του ασφαλιστικού. 

Κυβερνητικός αξιωματούχος πάντως ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν τέθηκε θέμα για μείωση συντάξεων αλλά τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή ια τα θέματα που είναι ανοιχτά στις συζητήσεις.

«Όλα τα θέματα είναι ανοιχτά» δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στη Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ζητήθηκαν μειώσεις συντάξεων στη σημερινή συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων. Ο αρμόδιος υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει από τους πιστωτές.

Παράθυρο για μείωση των κύριων συντάξεων άνοιξε, στο σημερινό briefing, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Αν και επανέλαβε ότι ”κόκκινη γραμμή” της κυβέρνησης συνιστά η μη μείωση των κύριων συντάξεων, ερωτηθείσα για το ύψος πάνω από το οποίο ενδέχεται να συζητηθούν περικοπές, η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχουν συντάξεις αρκετά υψηλές…

Ενώ δεν έχει τεθεί ακόμα επισήμως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με πληροφόρηση από το υπουργείο Εργασίας, δεν διευκρινίστηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο, ποιο είναι το ύψος των συντάξεων κάτω από το οποίο δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές μειώσεις. Το ερώτημα για το ποιες συντάξεις θεωρούνται υψηλές παραμένει, την ώρα που έχουν ήδη υπάρξει πληροφορίες από το ΔΝΤ σχετικά με παρεμβάσεις σε συντάξεις άνω των 1200 ευρώ.

Οι διαφωνίες των δανειστών παραμένουν ως προς την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, με ορατό τον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, καθώς έχει υπολογίσει εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ από την αύξηση κατά 1,5% των εισφορών. Υψηλόβαθμες πηγές του Υπουργείου Εργασίας έλεγαν στο newpost υπήρξε αντίθεση ως προς την αύξηση των εισφορών, «όχι όμως απόλυτη». 


σχετικα αρθρα