Τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι θα δοθεί παράταση ενός μήνα στο καθεστώς προστασίας των «κόκκινων» δανείων πρώτης κατοικίας καθώς και για τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξέφρασε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, μετά τη συνάντηση που είχε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Στην αποψινή συνάντηση, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναμένεται να έχει νέο γύρο επαφών με το κουαρτέτο το πρωί της Τρίτης.

Αντίστοιχα νέο ραντεβού θα έχει αύριο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης για το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Θέση της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η οριζόντια εξαίρεση όλων των κόκκινων δανείων που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία ενώ γίνεται συζήτηση με τους θεσμούς και για μικρές βελτιώσεις στο νόμο Δένδια, όπως ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά το τέλος της συνάντησης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει κριτήρια τα οποία θα προστατεύουν τους δανειολήπτες από τον κίνδυνο τα δάνειά τους να περάσουν σε ξένα funds.

Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να τεθούν κάποια όρια, μεταξύ των οποίων και στο ύψος του δανείου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται σύνθετη.

Σύμφωνα, άλλωστε, με κυβερνητικές πηγές, το 90% των δανείων είναι έως 100.000 ευρώ, αρκετά επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουν ληφθεί ως καταναλωτικά, ενώ κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να εξετάζεται είναι το σχέδιο βιωσιμότητας μιας επιχείρησης.

Το αυριανό πρόγραμμα των συναντήσεων με τους θεσμούς διαμορφώνεται ως εξής:

Στις 09:00 συνάντηση για θέματα της Νέας Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στις 10.30  συνάντηση για θέματα Δημόσιας Διοίκησης, στις 12.00 συνάντηση για τα δημοσιονομικά, στις 14.30  για την φορολογία εισοδήματος και στις 16.30 αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση για τις συντάξεις.