Ως ανέφικτη χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη συνεργασία της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο προεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης, και τόνισε ότι δεν δεν ζητά όμως εκλογές.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και στν εκπομπή Ιστορίες έστειλε δύο ξεκάθαρα μηνύματα. Ένα στον Αλέξη Τσίπρα ότι «η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτή», και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ότι εξελέγη με ρητή εντολή για μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι «εξελέγην με ρητή εντολή για μεταρρυθμίσεις από 170.000 πολίτες, έχω ρητή εντολή, δεν εξελέγην από κλειστό συνέδριο». «Ενδεχομένως να θυσιάσω ένα κομμάτι της παλιάς ΝΔ για να αναδείξω το νέο, δεν χωράνε πάντα όλοι» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι με τη ΝΔ πρώτο κόμμα «η ΚΟ θα εμπλουτιστεί καθώς θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών της.»

Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτή». «Δεν υπάρχει ο κίνδυνος που υπήρχε πέρυσι τον Ιούλιο, δεν ήμασταν τότε σε πρόγραμμα άρα το Grexit ήταν προ των πυλών. Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit, δεν είμαι όμως μάντης για να ξέρω τι θα συμβεί μετά από τέσσερις μήνες» είπε. 

«Θα ήταν καταστροφή για τη χώρα αν ξαναζούσαμε τον εφιάλτη του 2015, (...) η χώρα κινδύνευσε με την απόλυτη καταστροφή. Σήμερα υπάρχει καθυστέρηση, η ευθύνη της αξιολόγησης βαραίνει την κυβέρνηση, δεν είναι κοστολογημένα τα μέτρα» προειδοποίησε εξάλλου. 

Αναφορικά με την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τους κεφαλαιακούς ελέγχους δηλώνει ότι «ίσως και ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να το θέλει». 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ο κ. Τσίπρας, που παρουσιάστηκε ως νέος, αποδείχθηκε πιο παλιός κι από τους παλιούς αναβιώνοντας παλαιοκομματικές πρακτικές (...) Το Σεπτέμβριο ας ήθελε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ας το χε 'πει... Ήθελε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ γιατί εκφράζουν τη σύγχρονη, τελευταία μορφή του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Να υπερβούμε το μνημόνιο με δικές μας μεταρρυθμίσεις»

Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε ότι «έχω διαφωνήσει πολύ σκληρά με το ΔΝΤ και τον Τόμσεν προσωπικά, ο ποσοτικός στόχος απολύσεων στο δημόσιο ήταν εμμονή του ΔΝΤ. «Οι απαιτήσεις του Ταμείου είναι συχνά υπερβολικές» παρατήρησε, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας. 
 
«Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα ειδικά ως προς τις μεταρρυθμιστικές πτυχές του. Αν το κανείς αυτό, θα έχεις κάποια ευελιξία» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει απόλυτη απώλεια εμπιστοσύνης προς τη χώρα και δυστυχώς αυτό έχει επιπτώσεις και στο μεταναστευτικό.»

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η μεταρρύθμιση της δημόσιας παιδείας είναι η πιο σημαντική μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση, και αυτά δεν υπάρχουν στο μνημόνιο, ή υπάρχουν σε πολύ μικρό βαθμό. Πρέπει να υπερβούμε το μνημόνιο με δικές μας μεταρρυθμίσεις... αυτό πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει μόνο η ΝΔ».

«Δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός - Δεν ζητάω εκλογές»

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει εκλογές και ότι προτεραιότητα για εκείνον σε αυτή τη φάση είναι το να αλλάξει τη ΝΔ και να την ξανασυνδέσει με την κοινωνία. «Εγώ δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός, αλλά βιάζομαι πάρα πολύ να αλλάξω τη ΝΔ. Βιάζομαι για να μπορέσω να κάνω ένα συνέδριο το οποίο θα αλλάξει τις δομές της ΝΔ και θα την κάνει ένα σύγχρονο κόμμα. Και βιάζομαι η ΝΔ και πάλι να επικοινωνήσει με παραδοσιακά κοινά με τα οποία είχε ένα διάλογο και με τα οποία σήμερα δεν επικοινωνεί. Επομένως, στο ζήτημα αυτό η άποψή μου είναι ξεκάθαρη. Εγώ δεν ζητώ εκλογές, είμαι απολύτως σαφής σε αυτό. Θα ήταν και οξύμωρο, εξάλλου, να ζητώ εκλογές, τρεις μήνες μετά από εθνικές εκλογές», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό του κόμματός του είπε : «Θέλω να κάνω τη ΝΔ πιο κεντροδεξιά. Ο κ. Γεωργιάδης είναι δεξιός, και είμαστε και δεξιό κόμμα, αλλά είναι μεταρρυθμιστής και ειλικρινής άσχετα αν και μερικές φορές το προσωπικό του ύφος ενοχλεί», υπογραμμίζοντας ότι στην ηγετική ομάδα ήθελε να συμπεριλάβει όλες τις τάσεις που υπάρχουν σήμερα στη ΝΔ. 

«Με τρομάζει το προσφυγικό»

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «με τρομάζει πάρα πολύ το προσφυγικό (...) η κυβέρνηση υποτίμησε πολύ το πρόβλημα του προσφυγικού» και πρόσθεσε ότι είναι εθνικό ζήτημα γι΄αυτό και θα στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Δεν μπορώ να διανοηθώ έξοδο από τη Σένγκεν, θα είχε πολύ σημαντικές συνέπειες στον τουρισμό».

Δεν το έκρυψα ότι συμφωνώ με μείωση των επικουρικών

«Δεν το έκρυψα, δεν το έκρυψα. Γι’ αυτό σας λέω ότι εγώ μιλάω με τη γλώσσα της αλήθειας, και θέλω αύριο να πράττω και το έργο της αλήθειας», απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν συμφωνεί με μείωση των επικουρικών και των συντάξεων γενικά.

Δεν ενθαρρύνουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών

«Προφανώς, οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν έχουν αυτήν τη στιγμή κομματικό χρώμα. Και πρέπει να σας πω και ότι εγώ, ρητά, ενθάρρυνα συναδέλφους βουλευτές να μην συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. «Αυτό» σημείωσε «δε σημαίνει ότι δεν μιλάμε με τους αγρότες, αλλά να μη δοθεί η εντύπωση ότι πάμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία να επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος».

«Έχω καλές σχέσεις και με Σαμαρά και με Καραμανλή»

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μέσω της εφημερίδας «Καθημερινής» τον χαρακτήρισε «πολύτιμο σύμβουλο» συμπληρώνοντας ότι συνομιλεί μαζί του ενώ σε ερώτηση για τον Κώστα Καραμανλή απάντησε: «Ότι ισχύει για τον κ. Σαμαρά ισχύει και για τον κ. Καραμανλή. Έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση και με τους δύο».

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι  «ο ρόλος ενός τέως πρωθυπουργού είναι καθορισμένος από την ίδια την ιστορικής τους διαδρομή». 

«Βεβαίως είχαμε πελατειακές σχέσεις»

O κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι «δεν αρκεί μόνο να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, πρέπει να νοικοκυρέψουμε και τα του οίκου μας. Δεν μπορεί να έχουμε ωραία γραφεία όταν έχουμε απλήρωτους υπαλλήλους... Θα μεταφέρω τα γραφεία του κόμματος σε μια πιο υποβαθμισμένη περιοχή». 

«Οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες είναι ταυτισμένες με την ιστορία του τόπου με τα καλά, αλλά και τα στραβά... Βεβαίως είχαμε πελατειακές σχέσεις... έχω βιώσει την ισχύ τους και έχω υποσχεθεί να πάρω διαζύγιο απ’ αυτές» διαβεβαιώνει εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.