της Άρτεμις Παραδείσου 

Αλλάζει τακτική η κυβέρνηση, καθώς η αρχική επιλογή για σύγκρουση με αγρότες, επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες φαίνεται πως δεν της «βγαίνει». Για το λόγο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου αποφασίζει να ανοίξει και άλλα μέτωπα σε μια προσπάθεια να προσδώσει περισσότερο ταξικό χαρακτήρα στη διαπραγμάτευση. Την ίδια στιγμή, από τις πρώτες συναντήσεις με το κουαρτέτο προιωνίζεται σκληρή μάχη, αν και οι θεσμοί δεν έχουν ζητήσει ως τώρα, ευθέως, μείωση των συντάξεων, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά.

Σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης του σκηνικού, η κυβέρνηση ανοίγει, λοιπόν, από κοινού με τους δανειστές το φορολογικό, σε μια προσπάθεια να συνδεθεί με το Ασφαλιστικό γιατί το σημαντικό είναι -όπως έλεγε στο μπρίφινγκ η Όλγα Γεροβασίλη- τι βγαίνει τελικά από την τσέπη του καθένα. Και σε αυτή τη συγκυρία το οικονομικό επιτελείο ανοίγει και θέμα ανώτατου φορολογικού συντελεστή, αύξησής του ορθότερα, στο 50% (από 42%) για εισοδήματα μάλλον άνω των 60.000 ευρώ.

Όλα αυτά θυμίζουν ισορροπία στο σχοινί, καθώς ο Α. Τσίπρας θέλει να εμφανιστεί ότι παίρνει από όλους αλλά με δικαιοσύνη, ανάλογα με τη δυνατότητα που έχει ο καθένας. Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, π.χ. με τους αγρότες, αντιθέτως ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους εξήγησε χθες, μέσω της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του, ότι η επιβάρυνση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο οι ίδιοι νομίζουν.

Αλλά αν πάλι, αυτοί που αντιδρούν σήμερα δεν πειστούν, υπάρχει πάντα η δημοκρατική διέξοδος: «Η κυβέρνηση πήρε τρεις φορές, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό...», φρόντισε να θυμίσει ο Α. Τσίπρας από την Πολ. Γραμματεία.

Καθόλου τυχαία ίσως, το ότι Α. Τσίπρας και Φ. Γεννηματά συζήτησαν ακροθιγώς για τον εκλογικό νόμο -επί το αναλογικότερον ασφαλώς- ενώ δεδομένη είναι η συμπόρευση, σχετικά σύντομα, του ΣΥΡΙΖΑ και του Φ. Κουβέλη. Δύο ραντεβού που είχε χθες ο πρωθυπουργός...

Όλα αυτά όμως «μυρίζουν» εκλογές κι ας διαρρηγνύει τα ιμάτια της η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες...