του Τάσου Τσιφόρου 

Τακτική αναμονής, κόντρα στην... εφόρμηση του κ. Αλ. Τσίπρα προς την εξουσία ένα και πλέον χρόνο πριν, τηρεί ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αποφεύγοντας να χαϊδέψει αυτιά (σ.σ. είναι ενδεικτικό ότι χθες στο Σκάι επανέλαβε τη θέση για μείωση των επικουρικών και έλαβε αποστάσεις από τη μορφή των αγροτικών αντιδράσεων) αλλά και χωρίς να δίνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, όπως είχε αποκαλύψει το Newpost, στη λογική ότι ναι μεν δεν θα σπρώξει τον κ. Τσίπρα στο γκρεμό αλλά εάν ο Πρωθυπουργός φτάσει μόνος σε αυτόν δεν θα τον βοηθήσει κιόλας να διασωθεί.

«Δεν βιάζομαι να γίνω Πρωθυπουργός» ανέφερε χθες, προσθέτοντας και το αυτονόητο ότι, δηλαδή, δεν ζητά εκλογές, ελάχιστους μόλις μήνες μετά τις κάλπες του Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το ασφαλιστικό της κυβέρνησης (σ.σ. το ίδιο θα ισχύσει, όπως όλα δείχνουν, και για τα φορολογικά), μη επιτρέποντας στον κ. Τσίπρα – που την ίδια στιγμή δοκιμαζόταν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - να προσδοκά σε στήριξη της αντιπολίτευσης είτε για την ψήφιση των μέτρων είτε σε περίπτωση απώλειας της δεδηλωμένης. «Δεν πρόκειται να βάλουμε πλάτη σε μία οικουμενική κυβέρνηση» ήταν η ρητή αναφορά του κ. Μητσοτάκη. Και ναι μεν, όπως σημειώνουν πολλοί, δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό σε αυτή τη συγκυρία, ωστόσο η στάση του είναι ενδεικτική του βασικού σχεδιασμού που υπάρχει στη Συγγρού και ο οποίος θέλει το βάρος της υλοποίησης των συμφωνηθέντων με το κουαρτέτο να το σηκώσει μόνος του ο Πρωθυπουργός.

Στη Συγγρού, πάντως, δεν αποκλείουν ο κ. Τσίπρας να επιχειρήσει ένα νέο εκλογικό αιφνιδιασμό, κάτι που αυτονοήτως απέκλεισε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη. Από την πλευρά τους, οι γαλάζιοι ναι μεν δεν θα τον βοηθήσουν να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία τέτοια εξέλιξη, επιλέγοντας πχ χαμηλούς τόνους, αλλά από την άλλη έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται τα υπέρ και τα κατά μίας τέτοιας εξέλιξης. Στα υπέρ συγκαταλέγεται, προφανώς, το ενδεχόμενο ταχείας επιστροφής τους στην εξουσία, στα κατά ο όγκος των προβλημάτων που θα κληθούν να διαχειριστούν εφόσον αυτό συμβεί.

Υπό την έννοια αυτή, η φράση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν βιάζεται να κυβερνήσει, δεν αποτελεί μόνον τακτική κίνηση απέναντι στον Πρωθυπουργό. Αποτελεί, πιθανότατα, και την ειλικρινή διάθεση του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.