current views are: 10

3 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση03:50

Οι ισορροπίες Μητσοτάκη με Καραμανλή – Σαμαρά

Η κούρσα διαδοχής της Ν.Δ. είχε, ως γνωστόν, ενδιαφέρον παρασκήνιο.

Δημοσίευση 03:50’

Η κούρσα διαδοχής της Ν.Δ. είχε, ως γνωστόν, ενδιαφέρον παρασκήνιο.

του Τάσου Τσιφόρου 

Η κούρσα διαδοχής της Ν.Δ. είχε, ως γνωστόν, ενδιαφέρον παρασκήνιο. Το καραμανλικό στρατόπεδο στήριξε Μεϊμαράκη και άρα τοποθετήθηκε απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το δε στρατόπεδο Σαμαρά, μπορεί να πριμοδότησε αρχικώς τους Τζιτζικώστα, Γεωργιάδη, ωστόσο στο τέλος έριξε το βάρος του στην πλευρά Μητσοτάκη. 

Η «επόμενη ημέρα» μιας νίκης μπορεί μεν να είναι του εκλεγμένου αρχηγού, ωστόσο πάντοτε το παρασκήνιο είναι πλούσιο, ειδικά σε ένα κόμμα που έχει δύο πρώην Πρωθυπουργούς ως εν ενεργεία βουλευτές και με ερείσματα στη βάση του κόμματος. 

Ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του μοίρασε το παιχνίδι στην κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε να μην υπάρχουν γκρίνιες και σημεία τριβής, την ίδια στιγμή που επιχειρεί με ταχείς ρυθμούς την αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού με βάση τα δικά του θέλω. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει, άλλωστε, καλά ότι πέραν από τη δυναμική της νίκης θα απαιτηθεί να κερδίσει και άλλες πολλές μάχες στο εσωτερικό και, κυρίως, να αποτρέψει άκαιρες και αχρείαστες αντιπαραθέσεις. 

Είναι ενδεικτικό ότι χθες, μέσω του Σκάι, επιχείρησε να καθησυχάσει μερίδα βουλευτών που ήδη εμφανίζουν εκνευρισμό μπροστά στα σενάρια διεύρυνσης ή ανανέωσης των ψηφοδελτίων του κόμματος. Δήλωσε, δηλαδή, ότι σε περίπτωση νέας προσφυγής στις κάλπες, με λίστα, ο ίδιος δεν θα προβεί σε αλλαγές αλλά θα σεβαστεί τη σειρά εκλογής των βουλευτών. 

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα όσα είπε για τους κ. Σαμαρά και Καραμανλή, στον απόηχο μάλιστα της συνέντευξης του κ. Σαμαρά στην Καθημερινή, με την οποία δήλωνε παρών στην προσπάθεια επικράτησης του μεταρρυθμιστικού μετώπου έναντι του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε την περίοδο Καραμανλή ως προς τη διαχείριση των οικονομικών (οι πολιτικές ευθύνες αποδόθηκαν, αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι τί συνέβη το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα, είπε μεταφέροντας τη συζήτηση στο Βαρουφάκη) ενώ, αν και επεσήμανε λάθη, σημείωσε για τον κ. Σαμαρά ότι «παρέδωσε την Ελλάδα καλύτερη χώρα, παρέδωσε την χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι την παρέλαβε και αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να πούμε για πολλούς, από τους πρωθυπουργούς της κρίσης». 

Κυρίως, όμως, επεδίωξε με έμμεσο πλην σαφή τρόπο να βάλει τέλος στον κύκλο των δύο πρώην Πρωθυπουργών.

«Όλα τα πράγματα κάποια στιγμή και όλοι οι κύκλοι πρέπει να φτάνουν σε ένα τέλος… Έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση και με τους δύο. Παρά τα όσα μπορεί να λέγονται ή να γράφονται. Θα αναζητώ την συμβουλή της, την στήριξη τους. Αλλά νομίζω ότι ο ρόλος ενός τέως πρωθυπουργού είναι καθορισμένος από την ίδια την ιστορική τους διαδρομή».

Ο κ. Μητσοτάκης, συνεπώς, θεωρεί ότι η διαδρομή των δύο πρώην είναι μέρος της ιστορίας. Το ζήτημα είναι εαν και εκείνοι σκέφτονται το ίδιο.


σχετικα αρθρα