του Ιωάννη Μαρτέλλου 

Να ισορροπήσει μεταξύ της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, χωρίς άναρθρες κραυγές, στα εθνικά θέματα, όπως π.χ. το μείζον ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και της σκληρής αντιπολίτευσης στα άλλα θέματα, όπως η οικονομία, προσπαθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να συμβιβάσει δυο σχολές σκέψης στο εσωτερικό του κόμματός του, ενώ μέχρι στιγμής η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να στείλει σαφές μήνυμα για σειρά θεμάτων και δείχνει ότι ακόμα αναζητεί στρατηγική. 

Και αυτό, διότι από τη μια πλευρά ο Κυρ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι δεν θέλει πρόωρες εκλογές και από την άλλη ότι δεν επιθυμεί και οικουμενική κυβέρνηση και πολλοί θέτουν το ερώτημα για το ποια τελικά είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμα και στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη στο Σκάι δεν έδωσε ξεκάθαρο στίγμα και έδειξε ότι έχει ακόμα δρόμο και το γνωρίζει και ο ίδιος. 

Σε τμήμα της Κ.Ο. της Ν.Δ. που αισθάνεται…«ξένο» προς τη νέα ηγεσία, δηλ. οι «καραμανλικοί» και η «λαϊκή δεξιά», έχει αρχίσει η μουρμούρα, αλλά σε πολύ χαλαρό ύφος ακόμα, αν και επισημαίνεται ότι η έως σήμερα στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζει τη λαϊκή ρήση «και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη». 

Η ηγεσία της Ν.Δ. διαμηνύει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σύντομα θα καταθέσει σειρά προτάσεων για όλα τα θέματα, καθώς ήδη της ασκείται έντονη κριτική ότι μέχρι στιγμής μένει στις διαπιστώσεις και στην αντιπολίτευση και δεν έχει προτείνει. 

Ήδη, πολλοί διερωτώνται τι διαφορετικό θα έκανε η Ν.Δ. στο ασφαλιστικό από την προσαρμογή στις απαιτήσεις της τρόικας, όπως πρακτικά κάνει η σημερινή συγκυβέρνηση ή πως θα αντιμετώπιζε τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες ή πως θα χειριζόταν το προσφυγικό. 

Η στάση της νέας ηγεσίας προκαλεί προβληματισμό στους «καραμανλικούς» που ήδη έχουν βγάλει κίτρινη κάρτα στον Κυρ. Μητσοτάκη για τη θέση που έλαβε με την πρώτη του ομιλία στη Βουλή, όπου εκθείασε τον Τάσο Γιαννίτση, υπουργό των κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη, και την προσπάθειά του στο ασφαλιστικό και καυτηρίασε την τότε σκληρή στάση της Ν.Δ. επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή. 

«Εμείς θα είμαστε εδώ και θα τον ελέγχουμε και όταν κρίνουμε θα παρέμβουμε» είναι το μήνυμα που στέλνουν κεντρικά στελέχη των «καραμανλικών», οι οποίοι δεν θέλουν στην παρούσα φάση να ανοίξουν μέτωπο με τη νέα ηγεσία.  Μόνο που οι γκρίνιες αυξάνονται στο παρασκήνιο και από τη στελέχωση του κόμματος με πρόσωπα που έχουν έντονο…μητσοτακικό παρελθόν!