current views are: 3

4 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση07:37

Ο Κούλογλου χρεώνει «πραξικόπημα» στον Ντομπρόβσκις για το προσφυγικό

Κλυδωνισμούς στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί η προσφυγική κρίση, καθώς για ακόμα μια φορά η γηραιά ήπειρος εμφανίζεται απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τς προκλήσεις.

Δημοσίευση 07:37’

Κλυδωνισμούς στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί η προσφυγική κρίση, καθώς για ακόμα μια φορά η γηραιά ήπειρος εμφανίζεται απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τς προκλήσεις.

Κλυδωνισμούς στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί η προσφυγική κρίση, καθώς για ακόμα μια φορά η γηραιά ήπειρος εμφανίζεται απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τς προκλήσεις. Με τις χώρες του Βορρά να επιρρίπτουν ευθύνες στην Ελλάδα και να απειλούν ακόμα και με έξοδο της χώρας μας από την Σένγκεν  αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η καταγγελία του Ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου που χρεώνει πραξικόπημα στον Ντομπρόβσκις. 

Όπως αναφέρει στις  27 Ιανουαρίου  ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη Τύπου, έδωσε στην δημοσιότητα έκθεση που υποτίθεται ότι στηριζόταν σε επιτόπια έρευνα  που έγινε αρχές Νοεμβρίου 2015 στην Ελλάδα. Όμως η έκθεση δεν είχε υιοθετηθεί από την αρμόδια Επιτροπή Σένγκεν. Στην εκδοχή Ντομπρόβσκις είχαν  προστεθεί αρνητικά συμπεράσματα για την Ελλάδα χωρίς να έχει μεσολαβήσει νέα έρευνα. Συγκεκριμένα είχε προστεθεί η φράση:

«Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην εφαρμογή των ελέγχων των εξωτερικών συνόρων. Η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της στην εφαρμογή του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων».

Όπως σημειώνει στην επείγουσα ερώτηση του ο Στέλιος Κούλογλου στην έκθεση Ντομπρόβσκις είχαν παραληφθεί συμπεράσματα της αρχικής έκθεσης, όπως: «… Η επικρατούσα κατάσταση στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα βρισκόταν υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης. Ο συνοριακός έλεγχος γίνεται με αξιόπιστο τρόπο» και «Ολοι οι παράτυποι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο καταγράφονται συστηματικά και ταυτοποιούνται στο κέντρο υποδοχής του Φυλακίου […]».
 
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ μιλώντας στο Στρασβούργο αναφορικά με την προσφυγική κρίση που θα απασχολήσει το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. «Κάθε ημέρα η προσφυγική κρίση καθίσταται κρίση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ακριβώς επειδή χρειαζόμαστε περισσότερο συντονισμό, περισσότερη συνεργασία, περισσότερη Ένωση». Είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν «κοινή ευθύνη» για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, και «αυτή ακριβώς η κοινή ευθύνη πρέπει πλέον να μετατραπεί σε δράση από όλους».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε πως υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να σωθεί το Σένγκεν: πρέπει όλοι μας να εφαρμόσουμε όλους τους κανόνες του. Θα σώσουμε το Σένγκεν εφαρμόζοντάς το». Σχετικά με το ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο του Σένγκεν, ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα απομόνωσης ή στιγματισμού των Ελλήνων αλλά ενίσχυσης της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Πάντως μέσα σε αυτό το κλίμα η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα καλεί τους δημοσιογράφους την Παρασκευή το μεσημέρι σε “off the record”  ενημέρωση για το προσφυγικό από τον κ. Maarten Verwey, Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Natasha Bertaud, Εκπρόσωπο Τύπου της ΕΕ για το προσφυγικό.


σχετικα αρθρα