Παρά το πολεμικό κλίμα που εμφανίζεται ότι προσλαμβάνουν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ανώτερη κυβερνητική πηγή διέψευδε κάτι τέτοιο μιλώντας στο newpost. «Το κλίμα είναι καλό επί του παρόντος και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται»,  σημείωνε με νόημα καθώς όπως εξηγούσε σχετικά με το ασφαλιστικό «δεν υπάρχουν δομικές αντιρρήσεις» και ότι ακόμα η συζήτηση δεν έχει φτάσει στους αριθμούς. Επίσης με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει ότι έχει ζητηθεί περικοπή κύριων συντάξεων.

Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών στην ίδια γραμμή υποβάθμιζαν διάφορες πληροφορίες περί εκρηκτικού κλίματος ή σφαγής ανάμεσα στους θεσμούς και το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζοντας «αναγνωριστικές βολές» τα όσα συμβαίνουν εντός της αίθουσας των συνομιλιών σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα «κάνουν γενικές ερωτήσεις» άλλωστε και κύκλοι από το Υπουργείο Εργασίας τόνιζαν ότι μέχρι τώρα δεν έχουν απορρίψει τίποτα από την πρόταση για το ασφαλιστικό. Πάντως όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι ένταση και σύγκρουση θα υπάρξουν όταν θα βάλουν στο τραπέζι τους αριθμούς για το δημοσιονομικό.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τις πραγματικές διαθέσεις των θεσμών και τι ακριβώς ζητάνε θα τις αντιληφθούμε την επόμενη εβδομάδα και αφού θα έχουν αποχωρήσει από τη χώρα.

Σήμερα θα έχουμε άλλη μία μαραθώνια- άλλωστε πάντα αυτόν τον χαρακτήρα είχαν οι διαπραγματεύσεις- συνεργασία για το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με την  Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), τον Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), τον Ράσμους Ρεφερ (ΕΚΤ) και τον Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM).

Αν και είχε προγραμματισθεί για χθες συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους θεσμούς για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και παρά τα όσα γράφτηκαν αυτή τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια δεν πρόλαβαν να επεξεργαστούν στοιχεία που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά.

Το καυτό θέμα είναι η αύξηση 1,5% στις εργοδοτικές εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και η εισφορά 20% στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών υπέρ του κλάδου της κύριας σύνταξης, με το ΔΝΤ να μην έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του αλλά πολλοί να εκτιμούν ότι θα ζητήσει περικοπή των επικουρικών και κύριων συντάξεων προκειμένου να εξοικονομηθούν 1,8 δισ. ευρώ το 2016.

Το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς περιλαμβάνει σύσκεψη στις 2 το μεσημέρι με θέμα τις συντάξεις, αμέσως μετά ζητήματα(15.30) κοινωνικής πρόνοιας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και κοινωνική στέγαση

Στις 16.30 θα εξετασθούν ζητήματα σχετικά με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον χρηματοπιστωτικό τομέα και στις 18.00 ζητήματα σχετικά με τον ανταγωνισμό και τα κλειστά επαγγέλματα. Στις συζητήσεις αυτές αναμένεται να παραστεί ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.