της Άρτεμις Παραδείσου 

Στο Λονδίνο θα βρίσκεται σήμερα ο Α. Τσίπρας -μαζί με τους Ν. Παππά, Ν. Ξυδάκη και Β. Καλπαδάκη- για τη Σύνοδο Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες και οι αλλεπάλληλες συναντήσεις που θα έχει εκεί, θα είναι εστιασμένες στο προσφυγικό, αλλά και τις απειλές προσωρινής αποβολής της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν. Το θέμα κρισιμότατο χωρίς αμφιβολία, δεν θα πέσει κανείς έξω πάντως, αν υποθέσει ότι το μισό μυαλό του θα έχει μείνει πίσω, στη γενική απεργία, τα μπλόκα των αγροτών αλλά και εκείνα των δανειστών! 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει αλλεπάλληλες επαφές με την Ά. Μέρκελ, τον Μ. Σουλτς αλλά και τον Ντ. Κάμερον -αφού μαζί με το προσφυγικό, το Brexit θα είναι το άλλο μεγάλο θέμα που θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο της 18ης Φεβρουαρίου. 

Ενώ θα ακολουθήσει η 6μερής συνάντηση με τη συμμετοχή, εκτός του Α. Τσίπρα, της  Α. Μέρκελ, του Καγκελάριου της Αυστρίας Β. Φάινμαν, του πρωθυπουργού της Ολλανδίας  Μ. Ρούτε,  του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Φρ. Τίμερμανς και του πρωθυπουργού της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου.  Από τη σύνθεση, γίνεται αντιληπτό ότι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα βρεθούν σε θέση εγκαλούμενου για όσα δεν έχουν κάνει οι κυβερνήσεις τους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. 

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να καταδείξει ότι έχουν γίνει βήματα από την Αθήνα (αλλά όχι και την Άγκυρα), ενώ θα καταθέσει τη δέσμευση ότι ως την 18η Φεβρουαρίου θα έχουν λειτουργήσει όλα τα hot spots. 

Είναι γεγονός εξάλλου ότι ο Α. Τσίπρας θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βάλει ταυτόχρονα στο τραπέζι προσφυγικό και διαπραγμάτευση, όχι για να συμψηφίσει, αλλά για να εξηγήσει ότι την ίδια ώρα που η μικρή Ελλάδα γίνεται αποδέκτης δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, την ίδια αυτή ώρα έχει μεγάλα ανοιχτά μέτωπα, που οξύνονται όσο ζητούν περισσότερα ανταλλάγματα οι θεσμοί. Ότι την ίδια ώρα που πρέπει, και με εθνικούς πόρους, να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό, οι εταίροι μάς ζητούν ακόμη πιο αιματηρές οικονομίες. 

Ως εκ τούτου, αν οι συνομιλητές του -και κυρίως η Α. Μέρκελ- παράσχουν πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση, τότε είναι δυνατό να κλείσουν πολλές, επικίνδυνες, εκκρεμότητες μαζί.