του Τάσου Τσιφόρου 

Την ίδια αγωνία με το Μέγαρο Μαξίμου για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο των δανειστών επιδεικνύει το επιτελείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου ΜητσοτάκηΌχι τυχαία. 

Παρά τις ενστάσεις και αντιρρήσεις της Ν.Δ. σε σειρά θεμάτων, από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα κριθεί όχι μόνον η πορεία της χώρας αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις σε βραχύ και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. 

Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι τα στελέχη της Ν.Δ. επιθυμούν μία ομαλή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ιδανικά χωρίς να διασαλευθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτό διασφαλίζει ότι αφενός θα είναι η κυβέρνηση Τσίπρα που θα αναλάβει την ευθύνη υλοποίησης και το πολιτικό κόστος των μέτρων, αφετέρου ο κ. Μητσοτάκης θα έχει στη διάθεσή του το χρόνο που θέλει προκειμένου να αναδιοργανώσει το κόμμα και να καλλιεργήσει τις προϋποθέσεις σύμπραξης με στελέχη και φορείς του φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικού, κεντρώου χώρου. 

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. θα βρεθούν αντιμέτωποι με σενάρια που, μάλλον, απεύχονται για το τρέχον έτος: είτε πρόωρες εκλογές, είτε την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, για την οποία είναι δεδομένο ότι θα πιέσουν και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εάν φανεί ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε πλήρη αστάθεια. 

Είναι εντυπωσιακό αλλά και οι τρεις της νέας ηγετικής ομάδας (Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Γεωργιάδης) έχουν ιδία άποψη για την τρόικα και τους χειρισμούς της ενώ, προφανώς, έχουν τη δυνατότητα και απευθείας επαφής με τα ανώτατα κλιμάκια, εφόσον χρειαστεί. Το ίδιο ισχύει και για τον άτυπο «τσάρο» του κόμματος επί των οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. 

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε, προχθές, ένα ακόμη εξειδικευμένο στέλεχος που θα έχει ως στόχο να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την εξέλιξη του τρίτου μνημονίου. Κάποιοι ήδη μίλησαν για τον «Παπασταύρου του Μητσοτάκη», πλήν όμως ο κ. Στ. Πέτσας, περί αυτού ο λόγος, έχει εντελώς διαφορετικές αναφορές, καθώς επί της ουσίας παίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα δάκτυλα! Έχοντας διατελέσει διευθυντής του Γραφείου του Χρήστου Σταϊκούρα, όταν ήταν αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Πέτσας ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς, την περίοδο 2012 – 2014, για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Προετοίμασε και υποστήριξε σε τεχνικό επίπεδο τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, από τον Αύγουστο του 2013, καθώς και τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, από τον Ιανουάριο του 2015. Συμμετείχε στις τεχνικές ομάδες για τη μείωση του ΕΕΗΔΕ 2012 κατά 15%, με ταυτόχρονη διεύρυνση της βάσης του ΕΕΤΑ 2013, ενώ συνέβαλλε στη μείωση κατά 3,9% των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τον Ιούλιο 2014.