current views are: 7

4 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση13:46

Τσίπρας: Τεράστιο το κόστος διαχείρισης του προσφυγικού, επιμένουμε στον ανθρωπισμό

Τις τεράστιες ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης και το κόστος της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών αναμένεται να επισημάνει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region», που διεξάγεται στο Λονδίνο. 

Δημοσίευση 13:46’

Τις τεράστιες ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης και το κόστος της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών αναμένεται να επισημάνει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region», που διεξάγεται στο Λονδίνο. 

Τις τεράστιες ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης και το κόστος της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών αναμένεται να επισημάνει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region», που διεξάγεται στο Λονδίνο

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει ότι «από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι» και ότι «η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης». «Παρ όλα αυτά», θα πρόκειται να πει στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας, «σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό», ρίζοντας έτσι καρφιά για τη στάση των υπολοίπων κρατών-μελών απέναντι στο προσφυγικό. 

Παράλληλα, θα αναφερθεί στο κόστος διαχείρισης των ροών αυτών, το οποίο θα επισημα΄νει ότι είναι τεράστιο, αλλά και να τονίσει την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλουν οι ελληνικές αρχές και συγκεκριμένα «το Λιμενικό που έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες».

«Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου» ρπόκειται να υπογραμμίσει ο κ. Τσίπρας, ενώ θα επισημάνει τον κίνδυνο από το κλείσιμο των συνόρων και τους φράχτες που υψώνουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη. «Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν ΟΛΗ η Ευρώπη είχε πει: ‘’Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα’’» θα τονίζει ο έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη «μιας πιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής προσέγγισης, εστιασμένης στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών».

Όπως θα τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, η απάντηση που θα δοθεί στο παραπάνω ερώτημα θα πρέπει να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων.

«Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες» αναμένεται να επισημάνει, ενώ θα αναφερθεί στις πιέσεις που πρέπει να ασκηθούν για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων «και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους».


σχετικα αρθρα