Την άμεση έναρξη διαλόγου για το ασφαλιστικό και το αγροτικό με όλους τους κοινωνικούς φορείς στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής πρότεινε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Παραλαμβάνοντας ψήφισμα της αντιπροσωπείας των συνδικαλιστικών οργανώσεων που διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι ο διάλογος θα πρέπει να ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

«Η Βουλή μπορεί να εξασφαλίσει, άμεσα, μέσα από τις διακομματικές διαδικασίες της, έναν σοβαρό, άνετο και συντεταγμένο διάλογο πάνω στο σύνολο των προβλημάτων», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης, αφού άκουσε με προσοχή και ενδιαφέρον τους εκπροσώπους των εργαζομένων επισήμανε ότι «η πολύ δύσκολη σημερινή κατάσταση έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια εξαιτίας πολιτικών που ασκήθηκαν και δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν, με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις».

Παράλληλα, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο:

Μπορεί άμεσα, αύριο μεθαύριο, να οργανωθούν συζητήσεις μέσα στη Βουλή, επί της ουσίας, όχι μόνο για το ασφαλιστικό, αλλά και για το φορολογικό που έρχεται και για το σύνολο των νομοθετημάτων, τα οποία συμπυκνώνουν και την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά αντίστοιχα και τις ανάγκες του κόσμου οι οποίες πρέπει να ικανοποιηθούν.

Ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι «η Βουλή μπορεί να διασφαλίσει αυτή τη δημοκρατική διαδικασία, έτσι ώστε αυτός ο διάλογος να γίνει με έναν τρόπο που κανένας δεν θα αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ομηρία, είτε ότι είναι στον τοίχο, είτε καθ΄ υπαγόρευση, είτε από πλευράς της κυβέρνησης, είτε από πλευράς των κοινωνικών τάξεων».

«Αυτή τη διάθεση την έχουμε, την έχει και η κυβέρνηση εξ όσων γνωρίζω», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής και επανέλαβε ότι «μπορεί να γίνει ένα βήμα με αφορμή και τη σημερινή μας συνάντηση, ώστε να οργανωθούν αυτές οι συζητήσεις άμεσα, πριν να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους Θεσμούς, οι οποίες εξελίσσονται, και μάλιστα σε μια ατζέντα που θέτει και άλλα ζητήματα και για τα οποία δεν θα θέλαμε να υπάρξει προσχώρηση σε αντιλήψεις που θα επιφέρουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα».

Μιλώντας προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων ο κ. Βούτσης ήταν σαφής:

Το λέω ευθέως ότι οριζόντιες περικοπές που αφορούν το παρόν και το μέλλον, οι οποίες μεροληπτικά, αρνητικά για την κοινωνία θα επισωρευτούν πάνω σε ό,τι έγινε τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια, είναι εντελώς έξω από την αντίληψή μας. Όχι μόνο των συγκυβερνώντων κομμάτων, πιστεύω ευρύτερα και από άλλες πτέρυγες της Βουλής.

Και πρόσθεσε:

Υπάρχει λοιπόν το έδαφος για τέτοιες γόνιμες συζητήσεις, παρότι, ενδεχομένως, οι διαφορές που επισημαίνονται αυτή τη στιγμή να είναι αρκετά σημαντικές. Άμεσα μάλιστα και με διακομματική παρουσία, από πλευράς της Βουλής, παρουσία και της κυβέρνησης, καθώς και από την πλευρά σας, με παρουσία όλων των φορέων, των επιτροπών των αγροτών, των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των αγροτών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας ζήτησαν διάλογο από μηδενική βάση, ενώ ο κ. Βούτσης τους απάντησε ότι αυτό που εκείνοι θεωρούν ως μηδενική βάση για την κυβέρνηση είναι διάλογος πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Αντιπρόεδροι της Βουλής Αναστάσιος Κουράκης και Τασία Χριστοδουλοπούλου, καθώς και οι Πρόεδροι των Διαρκών Επιτροπών, Κοινωνικών Υποθέσεων Νικόλαος Μανιός και Παραγωγής και Εμπορίου Χαρά Καφαντάρη.