Με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Λονδίνο, στο περιθωριο των εργασιών της διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η προσφυγική κρίση, καθώς και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα και η πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ για τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που τελεί εν αναμονή της απάντησης των Θεσμών. Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Παράλληλα, συμφωνήσαν ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Το προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Κάμερον

Για το προσφυγικό συνομίλησε ο Πρωθυπουργός και με τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές με τη Συρία χώρες, η οποία περιλαμβάνεται στους στόχους της Διάσκεψης Δωρητών. 

Ακόμη, επισημάνθηκαν οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, συζητήθηκαν το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει ομιλία στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region», στην οποία θα υπογραμμίζει τις τεράστιες ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης και το κόστος της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.