«Δεν μου εχουν ζητήσει προς το παρόν νέα μέτρα», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.  Την ίδια ώρα, από τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία προκύπτει ότι τη διετία 2016-2017 η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει επιπλέον μέτρα, για να πιάσει τους στόχους.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις της Κομισιόν, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά:

Εμένα προς το παρόν δεν μου έχει ζητήσει κανείς νέα μέτρα. 

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι και στην κυβέρνηση συνολικά αξιολογούν την έκθεση ως θετική, ενώ και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί, εφόσον υπάρχει σταθερότητα και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. 

Κομισιόν: Ναι μεν, αλλά...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χαρακτηρίζει «ανθεκτική» την ελληνική οικονομία στην επιβολή των capital controls, να εκτιμά ότι η ανεργία θα μειωθεί περαιτέρω το 2016 και να σημειώνει ότι τα δημόσια οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας να εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο επισημαίνει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις - «κλειδιά» και λήψης επιπλέον μέτρων για το 2016 και το 2017.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει εξοικονόμηση της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στη φορολογία εισοδήματος και μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών που δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί και εφαρμοστεί.

Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2016 και το 2017 για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% του ΑΕΠ το 2017.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να νομοθετήσει ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που προβλέπει το πρόγραμμα θα επιτευχθούν.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, αναμένεται να συρρικνωθεί στο -3,4% του ΑΕΠ το 2016 και στο -2,1% του ΑΕΠ το 2017. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τις δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και με τυχόν καθυστερήσεις στον προσδιορισμό και την εφαρμογή της πρόσθετης δέσμης μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αντίθετα, θετική επίπτωση θα μπορούσε να έχει η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και η είσπραξη φόρων το δεύτερο εξάμηνο του 201.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, το ύψος του ελληνικού δημόσιου χρέους, οι προβλέψεις της Επιτροπής αναθεωρούνται προς το καλύτερο σε σχέση με το φθινόπωρο, λόγω του μικρότερου κόστους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει το υψηλότερο σημείο του το 2016 και να διαμορφωθεί στο 185% του ΑΕΠ και να μειωθεί το 2017 στο 182% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το πραγματικό ΑΕΠ, η Επιτροπή τονίζει ότι αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,7% το 2016, συνεπεία των αρνητικών εξελίξεων του 2015 και της παραπαίουσας εγχώριας ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του 2016. Το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί, στηριζόμενη από την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, τη χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου και τη συμμόρφωση με τους όρους του νέου προγράμματος στήριξης από τον ESM.

Για τον δείκτη ανεργίας, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα μειωθεί το 2015 και θα συνεχίσει να μειώνεται και το 2016, χάρη στις βελτιώσεις στην ελαστικότητα της αγοράς εργασίας.