Ανοικτά παραμένουν τα «καυτά θέματα» του ασφαλιστικού, δηλαδή το ύψος της εθνικής σύνταξης, η οποία απαιτείται να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια μετά από 20ετία, αντί 15ετίας, τα οποία βρέθηκαν σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Αμέσως μετά τις συζητήσεις ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης των συντάξεων» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μπορούμε να βρούμε λύση».

Ο υπουργός έκανε λόγο για μα «σκληρή διαπραγμάτευση», κατά την οποία, όπως είπε, «προωθήσαμε δικά μας ζητήματα» και «συζητήσαμε κατ’ άρθρο κάναμε επεξεργασία όλου του νόμου», ενώ όπως είπε έκλεισαν τα μικρά ζητήματα.

Παράλληλα, δήλωσε ότι ενημέρωσαν τους επικεφαλής του κουαρτέτου ότι «έχουμε παράλληλο διάλογο με την κοινωνία» και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια «για να έχουμε όσο συντομότερα γίνεται τη ψήφιση του νόμου».

Νωρίτερα, μιλώντας αποκλειστικά στο Newpost, ο υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία στα μικρά ζητήματα του ασφαλιστικού, επισημαίνοντας ωστόσο ότι παραμένουν ακόμα ανοιχτά τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις είναι οι ενστάσεις που προβάλλουν οι δανειστές στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είναι άγνωστο εάν θα ζητήσουν περικοπές στις κύριες συντάξεις και σε ποια ποσά. 

Ο Γιώργος Kατρούγκαλος, πάντως, εξέφρασε στο newpost την αισιοδοξία του ότι «θα πάει καλά η διαπραγμάτευση» και ότι «θα κλείσει κανονικά η αξιολόγηση», ενώ χαρακτήρισε ανοησίες το σημερινό δημοσίευμα της Bild και τις δηλώσεις Σόιμπλε περί Grexit.

Νέο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς έχει προγραμματιστεί για αύριο το πρωί στις 11 προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στην πρώτη φάση της και να γίνει ο απολογισμός πρώτης εβδομάδας σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν στη συνέχεια και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα μετά από διάστημα περίπου 10 ημερών για τη. συνέχιση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.