Μια συντεταγμένη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα οδηγούσε σε αποσυμφόρηση των εθνικών συνόρων εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο οποίος τονίζει ότι η ιδέα μιας Ευρώπης χωρίς εσωτερικά σύνορα μπορεί να διατηρηθεί μόνον με συντεταγμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισημαίνει:

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουρτς υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει να είναι πρόθυμη να δεχθεί βοήθεια, ενώ επίσης εκφράζει τη συμφωνία του με τη σημερινή πρόταση του νέου Αυστριακού, σοσιαλδημοκράτη υπουργού Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, για αποστολή Αυστριακών στρατιωτών προς διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων και την κατασκευή Hotspots στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Άμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα την πρόθεση της Αυστρίας να συμμετάσχει σε μία «πολιτικο-στρατιωτική» αποστολή της ΕΕ στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, αναφέροντας πως η Βιέννη έχει ήδη υποσχεθεί τη συμμετοχή 100 Αυστριακών υπαλλήλων στην Frontex, 50 από τους οποίους προέρχονται από τις αυστριακές ένοπλες δυνάμεις.
 
Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, επανειλημμένα κατά το παρελθόν έχει επιτεθεί φραστικά εναντίον της Ελλάδας - τόσο σε σχέση με το Προσφυγικό όσο και με το τρίτο Πρόγραμμα Διάσωσης - και την περασμένη εβδομάδα είχε διαμηνύσει την «πλήρη στήριξη» του προς την επίσης προερχόμενη από το Λαϊκό Κόμμα, υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, στην επανάληψη των απειλών της για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα «δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».
 
Είναι «νόμιμη» αυτή η απειλή αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη του Σένγκεν, διατεινόταν ο Σεμπάστιαν Κουρτς, δηλώνοντας σίγουρος πως η Ελλάδα δεν διασφαλίζει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.