Για «άλωση του κράτους» από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα 38 επιλογές της κυβέρνησης για την στελέχωση επιχειρήσεων και οργανισμών αφορούν σε κομματικά στελέχη, υποψήφιους βουλευτές ή συγγενείς. 

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Γιάννης Τραγάκης που μετέχουν στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, από την από την οποία περνούν οι διορισμοί των νέων επικεφαλής σε κρατικές εταιρείες και οργανισμούς, δήλωσαν:

Ο πρωθυπουργός, στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησής του, στις 8 Φεβρουαρίου 2015, είχε, με πομπώδη τρόπο, υποστηρίξει ότι “δεν είμαστε εμείς αυτοί που οικοδομήσαμε και δεν διοικήσαμε εμείς αυτό το Κράτος των πελατειακών σχέσεων και της σπατάλης και γι’ αυτό - δεν περιαυτολογώ - είμαστε οι μόνοι που μπορούμε πραγματικά να το αλλάξουμε”.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Καθημερινά, αναδεικνύονται, σε πολλά πεδία και επίπεδα, φαινόμενα άλωσης του Κράτους από κομματικά στελέχη της Αριστεράς, φίλους και συγγενείς μελών της Κυβέρνησης. 

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζουν «ενδεικτικά, αλλά συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα», στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, «από τον Φεβρουάριο του 2015, έχουν πραγματοποιηθεί 20 συνεδριάσεις, από τις οποίες προέκυψε ο διορισμός 38 προσώπων σε 25 φορείς του Δημοσίου, κατόπιν υποδείξεων των συγκεκριμένων ατόμων από την Κυβέρνηση».

Αναλυτικά οι πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ:

 

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνουν:

Από τα βιογραφικά που οι ίδιοι οι υποψήφιοι κατέθεσαν, από τα πρακτικά των συνεδριάσεων στις οποίες οι υποψήφιοι τοποθετήθηκαν και από δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, προκύπτει ότι, πέραν της έλλειψης προσόντων για πολλούς απ’ αυτούς, η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων που τοποθετήθηκαν στους φορείς έχει ευθεία σχέση με τα κόμματα, που στηρίζουν την Κυβέρνηση.

Και καταλήγουν:

Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας είναι έκθετος.

Αντί να χτίσει στα όποια θετικά προηγούμενων Κυβερνήσεων (π.χ. αξιοποίηση προσώπων της αγοράς, διατήρηση πετυχημένων προσώπων κλπ) και να διορθώσει σφάλματα και παραλείψεις αυτών, υπερβαίνει και τις πιο αρνητικές πρακτικές του παρελθόντος.

Με τις πράξεις της Κυβέρνησής του, απώλεσε το δήθεν “ηθικό πλεονέκτημα” της Αριστεράς.