Αυστηρή προειδοποίηση έστειλε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προς την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως αν η Αθήνα δεν μεταρρυθμίσει αποτελεσματικά το ασφαλιστικό της σύστημα, δεν θα ανοίξει η συζήτηση για ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Η κυρία Λαγκάρντ έκανε λόγο για βαθιά μεταρρύθμιση στις συντάξεις, την ώρα που υπάρχουν πληροφορίες για απαιτήσεις-σοκ από το ΔΝΤ για περικοπές στις κύριες συντάξεις. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα και στην ΕΕ ότι θα πρέπει να προχωρήσει η ελάφρυνση του χρέους. 

Η κυρία Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ερωτηθείσα για το εάν το ΔΝΤ εγείρει αξιώσεις στο ασφαλιστικό που καθυστερούν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τόνισε ότι το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου, σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα επισημαίνοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτό να στηρίζεται σε δύο πυλώνες, στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση χρέους.

«Εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι σημαντική και δεν πηγαίνει σε βάθος, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει και ελάφρυνση χρέους», είπε και εξήγησε πως δεδομένου ότι 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για την στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%, η μεταρρύθμιση του είναι απαραίτητη προκειμένου να μην συσσωρεύονται ελλείμματα τα και χρέος.

«Πρέπει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση», επεσήμανε και ξεκαθάρισε πως εάν η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι όσο βαθιά απαιτείται, αυτό θα σημαίνει πως η άλλη πλευρά (σ.σ. Ευρωζώνη) θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, η κυρία Λαγκάρντ απέρριψε τις επικρίσεις ότι το ΔΝΤ είναι αυστηρό. «Δεν επιβάλουμε δρακόντειες μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως έχουμε πει πως η δημοσιονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική», σημείωσε. Ξεκαθάρισε πάντως πως «τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν» και πως για να γίνει αυτό η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, το φορολογικό σύστημα πρέπει να βελτιωθεί, αλλά και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

«Η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνοδεύσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις», είπε και κατέληξε:

Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μία επιτυχία στην πραγματική ζωή, όχι στα χαρτιά.