Αναρμόδιος λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργός Πολιτισμού, να τοποθετηθεί για το πολύκροτο έργο «η ισορροπία του Nash», δήλωσε ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Τζαβάρα, ο υπουργός επικαλέστηκε αυτή του την ιδιότητα, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα αλλά για καλλιτεχνικό.

«Το υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να είναι υπουργείο λογοκρισίας και προπαγάνδας. Αυτό όμως σημαίνει ότι ο έλεγχος μιας παράστασης δεν μπορεί να περνά από Βουλή και το υπουργείο. Ο υπουργός δεν μπορεί να ελέγξει ρεπερτόριο. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επιλέγει τον καλλιτεχνικό διευθυντή», είπε σε πολύ προσεκτικό τόνο.

Ακόμα, υπογράμμισε πως δεν έχει δει το έργο αλλά σημείωσε πως η τέχνη είναι πολύμορφη και κάτι που σε μια εποχή θεωρείται προκλητικό σε μια άλλη μπορεί να χαρακτηριστεί αριστούργημα.

«Η παράσταση μπορεί να ήταν εξαιρετική ή πολύ κακή. Το θέμα πολιτικοποιήθηκε, με ακραίες κραυγές! Ο καλλιτεχνικός διευθυντής βρέθηκε στην ανάγκη να κατεβάσει το έργο αυτό είναι μεγάλο τραύμα στην ελευθερία του λόγου. Παρουσιάστηκε σαν ο ΣΥΡΙΖΑ να εξυμνεί τη τρομοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Τζαβάρας, αναγνώρισε το δικαίωμα της τέχνης στην ελευθερία, αλλά σημείωσε πως πίσω από το εν λόγω έργο υποκρύπτεται μια πονηρία. «Το να μπορεί κάποιος αυτή τη στιγμή με τον τίτλο ισορροπία του Νας, να ενώνει τον Καμί με την αγωνιστική του στάση να τη συνδέσει με κάποιον που έχει καταδικαστεί για τρομοκρατική δράση σε συνθήκες δημοκρατίας», είπε και εξήγησε ότι με την αφήγησή του το έργο αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει μορφή πολιτικού εγκλήματος στο πλαίσιο της Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ύφος της συζήτησης εξήρε και ο Ν. Κακλαμάνης που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην έδρα, χαρακτηρίζοντας την ως μια από τις ωραιότερες στιγμές.