Δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση λόγω Συρίας «χτίζοντας τείχη, ρίχνοντας ανθρώπους στη θάλασσα και να ρισκάρουμε θανάτους. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε ανθρώπους από χώρα σε χώρα σαν να ήταν η ευθύνη κάποιων άλλων» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Λονδίνο, μιλώντας στη διάσκεψη για το προσφυγικό.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για αυτήν την κρίση. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τις επιπτώσεις της κρίσης μόνο με όρους γεωπολιτικής η δημόσιας τάξης».

Αναφερόμενος στο φορτίο που έχει επωμιστεί η χώρα μας  σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης και έτσι επιμένουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση με ανθρωπισμό, και με βάση τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αξίες». «Η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει έχει συμβάλλει με 300.000 ευρώ, ένα ποσό συμβολικό. Αλλά η μάχη η οποία δίνεται από τους Έλληνες – και άλλους – πολίτες για την αντιμετώπιση της κρίσης και την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων δεν είναι συμβολική αλλά ανεκτίμητη», τόνισε ακόμη.

Όπως είπε: «Από τον Ιούλιο έχουμε αντιμετωπίσει ροές μεταναστών, πάνω από 900.000 εκ των οποίων οι 500.000 ήταν Σύροι», σημειώνοντας ότι  «το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών και το βάρος που επιφορτίστηκαν οι δημόσιες αρχές στην Ελλάδα ήταν  τεράστιο».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ακόμη ότι το ελληνικό Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει πάνω από 150.000 ανθρώπους, και υπογράμμισε ότι «τα νησιά μας έχουν φιλοξενήσει σε καθημερινή βάση πολύ περισσότερους ανθρώπους από τους μόνιμους  κάτοικους και οι Έλληνες κάνουν ότι μπορούν για να υποστηρίξουν τους σύρους  πρόσφυγες». 

«Η συριακή κρίση αυτή έχει ανθρωπιστικές συνέπειες οι οποίες θα μας επηρεάζουν για δεκαετίες. Δε μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε χτίζοντας τείχη, ρίχνοντας ανθρώπους στη θάλασσα και να ρισκάρουμε θανάτους. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε ανθρώπους από χώρα σε χώρα σαν να ήταν η ευθύνη κάποιων άλλων», είπε στη συνέχεια και διερωτήθηκε «τι θα συνέβαινε σε εκατομμύρια Σύρους αν η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος είχαν αποφασίσει να κτίσουν τείχος ή  εάν ολόκληρη η Ευρώπη είχε πει οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ και το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα». 

Άρα λοιπόν, τόνισε ο πρωθυπουργός «χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, η οποία να εστιάζει στην ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, σε συνεργασία και με βοήθεια στις χώρες οι οποίες γειτονεύουν με την Συρία και οι  οποίες φέρουν και το μεγάλο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων». 

Τέλος, πρότεινε την προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ευκαιριών εργασίας στην Ιορδανία και τον Λίβανο και σημείωσε ότι «πρέπει να εργαστούμε για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες» αλλά και να ασκήσει πιέσεις η ΕΕ για τις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ ώστε να υπάρξει μια συμφωνία που θα σταματήσει όλες τις εχθροπραξίες στη Συρία, θα βάλει τέλος στις επιθέσεις κατά αμάχων και θα αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.