Παράταση ενός μήνα στο καθεστώς προστασίας για «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας αλλά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά τις επαφές που είχε το απόγευμα με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Παράλληλα εξήγγειλε παράταση τουλάχιστον 45 ημερών της προθεσμίας για ένταξη στον νόμο Κατσέλη για όσους είχαν ήδη υποβάλει αιτήσεις μέσα στο 2015 αλλά δεν είχαν καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Το θέμα, αναμένεται να ρυθμιστεί τις προσεχείς ημέρες με υπουργική απόφαση, καθώς, όπως σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, ήδη δύο τράπεζες έχουν ενημερώσει το υπουργείο ότι αδυνατούν να ικανοποιήσουν έγκαιρα τα αιτήματα που τους έχουν τεθεί από τους πελάτες τους.

Σε ό,τι  αφορά τα θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων ο υπουργός τα χαρακτήρισε «εύκολα» ενώ οι θεσμοί ζήτησαν να κλείσουν οι εκκρεμότητες στην υλοποίηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ, όπως αυτές προκύπτουν από την πρώτη και τη δεύτερη εργαλειοθήκη και να εκκινήσει η διαδικασία για την τρίτη εργαλειοθήκη.

Νέα συνάντηση με τους θεσμούς έχει οριστεί για αύριο στις 11 το πρωί προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στην πρώτη φάση της και να γίνει ο απολογισμός πρώτης εβδομάδας σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Στο μεταξύ ανοιχτό παραμένει και το θέμα του ασφαλιστικού, το οποίο εξέτασαν σήμερα άρθρο προς άρθρο ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των θεσμών και σημείο αιχμής τα ηλικιακά όρια για την εθνική σύνταξη καθώς οι δανειστές ζητούν 20ετία, έναντι 15ετίας που προτείνει η κυβέρνηση, και μάλιστα με εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, αυστηρή προειδοποίηση έστειλε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως αν η Αθήνα δεν μεταρρυθμίσει αποτελεσματικά το ασφαλιστικό της σύστημα, δεν θα ανοίξει η συζήτηση για ρύθμιση του ελληνικού χρέους.