Ανθρώπους «της φασιστικής Δεξιάς» βλέπει πίσω από τις οργανωμένες αντιδράσεις πολιτών κατά της δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά, και ειδικά στην Κω, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», διαχώρισε την πλειοψηφία των νησιωτών από αυτές τις αντιδράσεις, καθώς και την αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Κω, θέλει ευταξία, θέλει το κέντρο πρώτης φιλοξενίας, όσοι φτάνουν στο νησί να μπορούν να έχουν κάτι να φάνε, μία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τις 24 ως 48 ώρες που θα μείνουν στην Κω».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις διερωτήθηκε: «Δεν θέλουν τους πρόσφυγες αυτοί οι άνθρωποι, γιατί δεν το λένε καθαρά;» και εκτίμησε ότι  «εάν δεν υπάρξει ένας χώρος αντίστοιχος όπως στη Σάμο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Λέρο, θα ξαναζήσουμε σκηνές στο λιμάνι όπως πέρυσι, που δεν περιποιούν τιμή ούτε στη χώρα ούτε στην Κω».

Παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση του δημάρχου του νησιού σημειώνοντας πως «δεν διευκολύνει καθόλου», ενώ έχει ανοιχτή αντιπαράθεση με τον εκάστοτε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής από το καλοκαίρι.

Τέλος, τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να ολοκληρώσει τους πέντε χώρους πρώτης υποδοχής και τους δύο χώρους για την πρώτη φάση μετεγκατάστασης, προκειμένου να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ ώστε να μπορεί να απαιτεί, πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας, και από την ΕΕ και την Τουρκία να είναι επίσης εντάξει στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Όσον αφορά τις ημερομηνίες παράδοσης, υπογράμμισε ότι πλέον η Ελλάδα προχωράει με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η ίδια και έτσι προανήγγειλε τα εγκαίνια όλων των hotspot μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.