current views are: 10

5 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση08:44

Συνάντηση Τσίπρα με τους υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας

Συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ και Μπερνάρ Καζνέβ είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσίευση 08:44’

Συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ και Μπερνάρ Καζνέβ είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ και Μπερνάρ Καζνέβ αντίστοιχα, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το προσφυγικό και ειδικότερα η δημιουργία των κέντρων υποδοχής προσφύγων (hotspots), για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να συνδράμουν οι δύο χώρες την Αθήνα στο  να αντιμετωπίσει την άφιξη προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Οι συνομιλίες αυτές έλαβαν χώρα στον απόηχο της χθεσινής διάσκεψης για τη Συρία, στο Λονδίνο, όπου ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση λόγω Συρίας «χτίζοντας τείχη, ρίχνοντας ανθρώπους στη θάλασσα και να ρισκάρουμε θανάτους»  ενώ σημείωσε την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες. 

Σημειώνεται ότι χθες η Frontex ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν σε 750 οι συνοριοφύλακες στην Ελλάδα ενώ το Βερολίνο ανακοίνωσε την αποστολή δύο σκαφών και σταδιακά 100 υπαλλήλων.

Χθες εξάλλου ο γάλλος υπουργός μετέβη στη Λέσβο μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα προκειμένου να δει από κοντά το Κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε αργά το απόγευμα τόνισε πως «τα hotspots είναι από τους βασικούς πυλώνες που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος». Σημείωσε δε, την ανάγκη βοήθειας προς την Ελλάδα «μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης για να στηρίξουμε στο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει αυτές τις μεταναστευτικές ροές. Η Γαλλία, είπε, είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει και η Ελλάδα από την πλευρά της να βοηθήσει σ’ αυτό».

Επίσης, ο Μπερνάρ Κανζέβ υποστήριξε πως «θα πρέπει κάθε φορά να γίνεται χρήση του συστήματος πληροφόρησης Σένγκεν. Θα πρέπει το σύστημα πληροφόρησης Σένγκεν να τροφοδοτείται με τρόπο ομοιογενή και συστηματικά από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Θα πρέπει αυτό το σύστημα να είναι διασυνδεδεμένο με τις άλλες υπηρεσίες αντιμετώπισης του προβλήματος. Θα πρέπει τα Eurodacs να χρησιμοποιούνται με σκοπό την διασφάλιση της ασφάλειας. Και θα πρέπει να υπάρχει μια task force, η οποία θα στελεχώνεται από τα καλύτερα στελέχη των αστυνομικών μας υπηρεσιών, για να αντιμετωπίσουμε το έγκλημα της παραχάραξης των ταξιδιωτικών εγγράφων. Εάν αυτά τα μέτρα δεν καταφέρουμε να τα εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατόν, αυτό θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη Σένγκεν».

Ωστόσο επισήμανε ότι απομένουν πολλά πράγματα ακόμα να γίνουν και θα πρέπει να γίνουν από κοινού. 

 


σχετικα αρθρα