«Τα ζητήματα που τίθενται είναι ευρύτερης πολιτικής. Αυτή την ώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα διαπραγμάτευσης. Δεν μπορώ να δεσμευτώ, θα ήταν άστοχο». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου επιχείρησε να τοποθετηθεί και να δώσει- ή να μην δώσει- το δικό του τόνο στις συνεχιζόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Απαντώντας στην επερώτηση του ΚΚΕ, ο κ. Αποστόλου αναγνώρισε πως «η φύση της μάχης» που δίνει η κυβέρνηση με τους δανειστές, είναι από τη φύση της αμυντική αλλά υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν και άλλες, κατά της διαπλοκής όπως είπε που λυμαίνονται τον χώρο.

Αναφερόμενος στο αίτημα περί συζήτησης από μηδενική βάση, ο υπουργός είπε πω έχει προχωρήσει ήδη σε εξαντλητικό διάλογο, ενώ εμφανίστηκε έκπληκτος από την άρνηση των αγροτών να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Δεσμεύτηκε δε πως τα προβλήματα του χώρου θα τα θέσει στη συνάντηση που θα έχει με τον Γερμανό ομόλογό του αλλά και στον Γάλλο με τον οποίο θα επιχειρήσει να συναντηθεί.

Ωστόσο χαρακτήρισε αντικοινωνικό το αίτημα για αφορολόγητο εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε μόλις ένας στους 200 αγρότες έχει τέτοιο εισόδημα.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που τίθενται από τον αγροτικό κόσμο, συμφωνώντας σε ορισμένα, κρίνοντας κάποια άλλα και επιχειρώντας στα περισσότερα να στηρίξει τις θέσεις και προτάσεις της κυβέρνησης. « Από πού προκύπτει ότι είναι καλύτερα να φορολογούνται με βάση την ακαθάριστη αξία και όχι με βάση την αφαίρεση των δαπανών τους», είπε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του.

«Δίνουμε μάχες για να μη πληρώσει το 80% των αγροτών και θα τη κερδίσουμε αυτή τη μάχη!», πρόσθεσε.

Από κει και πέρα ο υπουργός επιτέθηκε στα κανάλια για την κατηγορία που του προσδίδουν πως χαρακτήρισε τους αγρότες φοροφυγάδες. « Αυτό που είπαμε είναι ότι υπάρχει φοροδιαφυγή που έχει θύματα τους αγρότες είναι μια γκρίζα ζώνη! Πρέπει ή όχι να φωτιστεί αυτή η ζώνη;», αναρωτήθηκε και σημείωσε ότι στην Ελλάδα η σχέση μέση τιμής παραγωγού καταναλωτή είναι στο 1/7 όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 1/3,5, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση σε αυτό το τομέα.

Επιτέθηκε, επίσης, σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πληρώνει τα λάθη της πολιτικής των εν λόγω κομμάτων, δηλώνοντας με έμφαση και νόημα: «πακέτο Αποστόλου στη λογική Χατζηγάκη δεν πρόκειται να υπάρξει! Αρκετά!».

Τέλος, κάλεσμα στους αγρότες να έρθουν στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τα Βουλής και να τοποθετηθούν, απηύθυνε ο Βαγγέλης Αποστόλου. 

Κατά την τριτολογία του στο περιθώριο συζήτησης επίκαιρης επερώτησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κάλεσε τους αγρότες να ορίσουν εκπροσώπους και να έρθουν για να τοποθετηθούν στην επιτροπή της Βουλής, στο πλαίσιο μιας, διακομματικής όπως είπε, συζήτησης.

« Δεν οδηγούν πουθενά οι απόψεις, δεν κάνουμε διάλογο ούτε με τον πρωθυπουργό», είπε ο κ. Αποστόλου στην προσπάθειά του να εξηγήσει τη στάση του.